Vara | Ekologiskt | Besprutat | Extrakostnad eko |
Arborioris | 37,9 | 25,5 | 49% |
Avokado | 20 st | 12,5 st | 60% |
Bacon | 154 | 80,36 | 92% |
Banan | 24,9 | 17,9 | 39% |
Bladspenat färsk | 306,15 | 100 | 206% |
Blomkål | 41,95 | 34,95 | 20% |
Broccoli | 19,9 kr st | 11,9 kr st | 67% |
Citron | 7,9 kr st | 6,9 kr st | 15% |
Grytbitar av nöt | 129 | 59,9 | 115% |
Gurka | 43,9 | 38 | 16% |
Gårdssalad i påse | 191,2 | 110,67 | 73% |
Ingefära | 189 | 57,95 | 226% |
Isbergssallad | 64 | 22,9 | 179% |
Kakao | 135 | 98 | 38% |
kokosmjölk | 39,75 | 38,75 | 3% |
Lök gul | 31,8 | 8,95 | 255% |
Lök röd | 37,8 | 10,95 | 245% |
Mandel | 445 | 139,5 | 219% |
Mango | 76,3 | 22,95 | 232% |
Morot | 19,9 | 8,9 | 124% |
Nötfärs | 110 | 99,8 | 10% |
olivolja | 103,8 | 71,8 | 45% |
Paprikamix gul, röd, orange | 28,9 kr för 3 | 15,9 kr för 3 | 82% |
Paranöt | 200 | 219,6 | -9% |
Passerad tomat | 21,8 | 9,8 | 122% |
Potatis fast | 19,95 | 9,95 | 101% |
Purjolök | 51,9 | 17,95 | 189% |
Päron | 37,9 | 21,9 | 73% |
Riskaka | 65 | 59 | 10% |
Riven kokos | 159,6 | 37,5 | 326% |
Rödkål | 23 | 18,9 | 22% |
Sötpotatis | 55,8 | 18,9 | 195% |
Tacokrydda | 10,9 st | 7,9 st | 38% |
Taco sås | 60,43 | 51,7 | 17% |
Tomat | 40 | 25,9 | 54% |
Vitkål | 18,95 | 11,95 | 59% |
Zucchini | 52 | 37,9 | 37% |
Ägg | 2,73 kr st | 1,37 kr st | 99% |
Äpple röd | 33,9 | 24,9 | 36% |
Ärtor gula | 14,5 | 10,9 | 33% |
Alla uppgifter i tabellen avser kg pris om annat inte är specificerat. Jag har formaterat i Excell så att alla är grönmarkerade där extrakostnaden med ekologiskt är 70 % eller mindre.
Varför bör man då minska andelen besprutade livsmedel.
Ja jag anser man bör göra detta av 3 orsaker.
- Minska giftexponeringen man utsätter sin kropp för.
- En insats för miljön som gynnar människor och djur
- Ekologiska livsmedel innehåller större mängd vitaminer och mineraler än konstgödslad mat.
Här följer de livsmedel som är mest besprutade. Vill man köpa ekologiskt är det i första hand dessa man bör köpa.
Dirty dozen
Äpplen
Selleri
Körsbärstomater
Gurka
Vindruvor
Nektariner
Persilja
Potatis
Sockerärtor
Spenat
Jordgubbar
Paprika
Här följer också en lista på de livsmedel som är något mindre besprutade.
Clean fifteen
Sparris
Avokado
Kål
Cantaloupmelon
Blomkål
Aubergine
Grapefrukt
Kiwi
Mango
Lök
Papaya
Ananas
Ärtor
Sötpotatis
Nästa grej blir att köpa två identiska matpåsar, en ekologisk och en besprutad och jämföra hur mycket det skiljer i pris. Återkommer med detta.
Finns det verkligen en bevisad skillnad på ekologisk vs icke ekologisk? Svaret är ju nej som du säkert vet. Att det finns dårar som påstår annorlunda är ju förväntat precis som en del dårar hävdar att man kommer till paradiset om man spränger sig själv. Prisskillnad till ekologiskt nackdel är ju i stora drag endast beroende på att det går åt mer (natur)resurser till att framställa dem. Är man mån om miljö så avstår man ekologiskt pga den avsevärt större miljöbelastning sådan mat har.
SvaraRaderaPå en ekonomiblogg borde det vara tämligen självklart varför ekologiskt marknadsförs hårt av många aktörer. Din tabell redogör ju enkelt för att det är dyrare. Ett mycket enkelt sätt för livsmedelshandlare att öka omsättning och vinst om kunderna går över till ekologiskt! Svårt att sälja på kunderna fler kalorier men att få dem till att köpa dyrare kalorier är enklare.
Dessutom finns det inga belägg för att vitaminer är så nyttigt som alla bitsminsäljare hävdar. Människor behöver bara lagom mycket och extra kan ha såväl positiva som negativa effekter. Tvärt så är de positiva som påvisats väldigt begränsade medans de negativa är riktigt dåliga. När det gäller tex cancer så har väl vitaminer en försumbar positiv effekt (om någon alls) på att förebygga medans om man väl har fått cancer fungerar vitaminer som raketbränsle till cancertumörerna så objektivt sett är det att föredra att inte överdosera vitaminer i detta avseende.
Radera