söndag 1 oktober 2023

Bota Autoimmun sjukdom genom en kost låg på stärkelse - Lär dig kopplingen mellan Klebsiella och HLA-B27 genen

Har du en autoimmun sjukdom? Har stärkelserika livsmedel en tendens att förvärra dina symtom? Forskning tyder på att individer som har autoimmunitet relaterade till en viss uppsättning gener som kallas HLA-B27 kan ha nytta av att minska sitt stärkelseintag. Läs vidare för att undersöka om en diet med låg stärkelse är rätt för dig.

Många miljöfaktorer har varit inblandade i utvecklingen av autoimmun sjukdom, inklusive användning av antibiotika, födelse genom kejsarsnitt, kemisk exponering, dålig kost och sömnbrist, bland annat. Även om man allmänt tror att sjukdomsdebut kräver en miljötrigger har de flesta autoimmuna tillstånd också en genetisk komponenter. En särskild grupp av gener som har starkt associerats med olika autoimmuna sjukdomar är HLA-B27. I den här artikeln kommer jag att diskutera HLA-B27 och rollen som en tarm-mikrob har som kallas för Klebsiella, och varför en diet med låg stärkelse kan vara effektiv för dem som har en HLA-B27-associerad autoimmun sjukdom.

Vad är det här med HLA?

HLA är en förkortning för humant leukocytantigen. ”Leukocyter” är de vita blodkropparna som ansvarar för att skydda din kropp från infektion och främmande ämnen. Antigen avser i detta fall cellytproteiner. Sammanfattat kan man säga att HLA i huvudsak är en grupp av gener som bestämmer vilka proteiner som finns på ytan av dina immunceller.

Människor har totalt 23 par kromosomer varav ett par kommer från varje förälder. Du ärver därför en uppsättning HLA-gener från din mamma och en från din far i moder- och faderversionerna av kromosom 6. HLA är en mycket polymorf gen, vilket innebär att det finns många olika möjliga genuppsättningsvarianter, eller "haplotyper" som du kan ha.

Det stora antalet olika haplotyper utvecklades sannolikt för att möjliggöra en finjustering av immunsystemet. Nackdelen är dock att vissa haplotyper också predisponerar en individ för en viss sjukdom i immunsystemet. Du kanske har läst min tidigare artikel där jag nämnde HLA-haplotypernas roll i känsligheten för mögelsjukdom. HLA-DQ-haplotyper har också associerats med celiaki, medan HLA-DRB1 har associerats med reumatoid artrit. För resten av denna artikel kommer jag att fokusera på HLA-B27 och dess koppling till autoimmun sjukdom.

HLA-B27 är associerad med olika autoimmuna sjukdomar

Förekomsten av HLA-B27 varierar mellan etniska grupper och befolkningar över hela världen men är i allmänhet inte så vanlig haplotyp. Endast 8 procent av kaukasierna, 4 procent av nordafrikaner, 2 till 9 procent av kineserna och 0,1 till 0,5 procent av japanerna har HLA-B27.

Den närmast associerade autoimmuna sjukdomen med HLA-B27 är ankyloserande spondylit (AS), en inflammatorisk sjukdom där en del av ryggkotorna smälter samman och hämmar rörligheten. Uppskattningsvis är 88 procent av personer med AS är HLA-B27-positiva, dock kommer endast en bråkdel av HLA-B27-positiva människor att utveckla AS. Andra autoimmuna sjukdomar som är associerade med en HLA-B27 inkluderar Crohns sjukdom, ulcerös kolit, psoriasis, reaktiv artrit & uveit

HLA-B27 är som tidigare nämnt polymorf vilket innebär att det finns flera olika undertyper, idag känner vi till mer än 100 sådana. Många av de vanligaste undertyperna av HLA-B27 så som exempelvis B2704 och B2705 är associerade med ökad risk för AS. Detta samtidigt som andra undertyper som HLA B2706 och B2709 verkar skyddande mot sjukdomen. 

Kopplingen till Klebsiella

Redan på 1980 talet identifierades forskare att AS-patienter hade förhöjda nivåer av serum IgA, vilket tyder på en onormal rörelse av mikrober från tarmen till blodomloppet. Mer nyligen identifierades via mikrobiom-analys en större förekomst av en gramnegativ bakterie som heter Klebsiella i avföringsprover från patienter med AS. I enlighet med deras hypotes om bakterietillströmning i blodomloppet fann forskare att dessa patienter också hade förhöjda nivåer av anti-Klebsiella-antikroppar i blodet.

Biokemiska studier har visat att Klebsiella har två molekyler som bär sekvenser som liknar HLA-B27. Forskare har antagit att denna "molekylära efterlikning" möjliggör korsreaktivitet mot kroppens egen vävnad. Med andra ord producerar immunsystemet antikroppar mot Klebsiella i ett försök att ta bort bakterien från blodomloppet. Dessa antikroppar kan också ”av misstag” binda till HLA-B27 genen. Denna idé om antikroppar som binder till kroppsegen vävnad är karakteristisk för autoimmunitet.

Även om Klebsiella är en av de mest studerade mikroorganismerna i förhållande till HLA-B27 och autoimmun sjukdom så finns det andra mikrober som också har visat sig kunna orsaka korsreaktioner. Exempelvis har Proteus-bakterier föreslagits vara involverade i utvecklingen av Reumatoid artrit via samma molekylära efterlikningsmekanism som Klebsiella. 

Varför kan en diet med låg stärkelse hjälpa?

Biokemiska studier av Klebsiella har visat att denna bakterie växer till mest i antal om personen i fråga äter komplexa kolhydrater, det vill säga stärkelse. Den växer däremot inte i antal på protein, fett eller på cellulosa från växter. Detta gör att vi kan styra mängden av klebsiella i tarmen beroende på vad vi äter. De flesta enkla sockerarter som glukos absorberas i den övre delen av tunntarmen och tar sig därför inte så långt ner som till som tjocktarmen där majoriteten av mikroberna finns, inklusive Kelebsiella-mikroben. Enkla sockerarter från kosten är därför inte tillgängliga för Klebsiella.

Stärkelse däremot är inte så lätt att smälta eller absorbera och en del av stärkelsen förblir intakt när födan når tjocktarmen varvid Klebsiella kan använda denna till sin egen fördel. Klebsiella har visat sig tillverka pullulanas, ett enzym som gör det möjligt för dem att bryta ner stärkelse till enkla sockerarter för energi och tillväxt. Flera studier har tillämpat denna kännedom på människor. En randomiserad kontrollstudie delade in människor i två grupper enligt följande: 

En diet med högt kolhydratinnehåll, en med lågt proteininnehåll samt en med lågt kolhydratinnehåll. 

De jämförde sedan överflödet av Klebsiella i fekala prover. Det genomsnittliga antalet Klebsiella var 30 000 / gram i gruppen med hög andel kolhydrater jämfört med 700 / gram i gruppen med låg mängd kolhydrater. En annan studie visade att en diet med låg andel stärkelse minskade totalt serum IgA hos AS-patienter. Majoriteten av dessa patienter rapporterade också en minskning av symtomens svårighetsgrad och i vissa fall till och med en fullständig Remission av sjukdommen.

Tre steg mot Remission

Nu när du bättre förstår vetenskapen bakom HLA-B27-associerad autoimmun sjukdom följer här är tre saker du kan göra för att vidta åtgärder för att minska inflammation och värk.

Ta reda på din Haplotype: Det bästa och mest exakta sättet att bestämma din haplotyp är att begära ett blodprov från din läkare som använder en riktad DNA-sekvenseringsmetod för att identifiera vilka alleler du bär. 

Experimentera med ditt stärkelse / kolhydratintag: Om du inte har tillgång till genetisk testning eller om du är HLA-B27 negativ kan du fortfarande göra ett självexperiment för att se hur du personligen tolererar stärkelse. Jag är en stor förespråkare av experiment för att hitta den diet som är rätt för dig. Eileen Laird från Phoenix Helix har skrivit ett utmärkt inlägg där hon delar resultaten av sina egna och flera andra Paleo autoimmuna bloggares stärkelseexperiment. Många fann att de tål vissa former av stärkelse men inte andra. Att känna till detta är verkligen värdefullt eftersom vi vet att en diet som saknar fermenterbar fiber som stärkelse kan vara skadlig för tarmmikrobiotans långvariga hälsa.

Läk din tarm: En frisk tarm är helt helt avgörande för att uppnå och bibehålla optimal hälsa. En läckande tarm tillåter bakterier och dietproteiner att ta sig in i blodomloppet vilket framkallar en kraftig reaktion från immunförsvaret. Oavsett din HLA-haplotyp och oavsett om du är positiv eller negativ för HLA-B27 genen så är det av högsta vikt att stärka tarmbarriärens integritet för att minska på inflammationen i kroppen. Att verkar för en mångsidig, hälsosam tarmflora kan också hjälpa till att hålla Klebsiella och andra potentiellt problematiska mikrober borta.

PS: Personligen är jag negativ för HLA-B27 men har under 10 års tid av aktiv ulcerös kolit ändå utvecklat ledvärk som är relaterad till Klebsiella och andra bakterier som ger samma typ av korsreaktion till kroppsegen vävnad. Genom att vara extremt strikt och hålla mig borta från stärkelserik mat så kan jag i viss mån kontrollera inflammationen i lederna.

Källa till artikeln

onsdag 16 november 2022

Gör din egen probiotika

Jag lyssnade på en hälsopod för en tid sedan och fick tippset att man kunde göra sin egen probiotika. Just nu köper jag kapslar regelbundet för att försöka åtgärda min förstörda mage och snål som man är så svär jag varje gång jag skall köpa de här jäv... kapslarna.

Det märket jag köper just nu kostar 2022 kr per år men jag brukar köpa andra kostpreparat också L-glutamin, D-vitamin, B-vitamin och mineraler, lägger man i hop allt blir det en mindre förmögenhet så jag tänkte se om det gick och spara lite på detta genom att fermentera själv. Därför har jag nu testat att fermentera kokosmjölk med hjälp av probiotiska bakterier och det fungerar :)

Just nu köper jag Innate probiotika (flora 5-14). Jag gillar denna då den innehåller väldigt många stammar, hela 14 stammar, det är ovanligt mycket för en sån här produkt. Just denna kapsel anses av företaget innehålla 5 miljarder bakterier vilket är ganska lite mot deras andra kapslar de säljer men tanken är att jag skall kunna odla själv och kraftigt öka antalet bakterier jag får från dessa kapslar.

Jag har nu testat och det är väldigt enkelt. Så här gör man:

Köp en burk kokosmjölk (ofta på 400 ml), hels ekologisk och helst utan tillsatser. Köp också en burk probiotika, rekommenderar Innate då denna verkar vara väldigt bra men det går nog bra med vad som helst så länge det finns lactobakterier i så som exempelvis Bifidobacterium lactis eller lactobacillus acidophilus m.m. De flesta probiotika har dessa typer av stammar.

Öppna sedan kokosburken, häll den i en mixer och mixa upp det. Häll sedan över till en glasburk och öppna sedan upp och häll i innehållet från probiotikakapslarna i kokosmjölken och rör runt ordentligt. Jag har testat och det räcker gott med 2 kapslar per en burk kokosmjölk om 400 ml.

Lägg sedan på locket (skruva ej på det) och ställ burken någorlunda varmt men inte för varmt för då kan bakterierna dö. Jag ställer burkarna 5 cm från ett element och har en termometer där och den visar 25 grader. Det har fungerat bra för mig. Redan efter 24 timmar kan man märka att det luktar lite surt om kokosmjölken (som filmjölk). Jag testade efter 24 timmar och det smakade redan lite surt men jag tycker det blir bättre om man väntar några dagar innan man äter det, då har bakterierna fått mer tid på sig att föröka sig. 

Efter 3 dagar tog jag in min burk och satte i kylen och sen använder jag 1 matsked per dag (15 ml) i min morgon smoodie.

Ekonominörd som jag är så har jag givetvis räknat på det. Så här ser min nördiga uträkning ut

Inköp Innate probiotika flora 5-14: 337 kr = 60 kapslar

2 kapslar per 1 burk kokosmjölk om 0,4 liter använder jag.
60 kapslar ger alltså 30 burkar vilket är 12 liter kokosmjölk.

Jag använder 15 ml per dag i min smodie, således räcker 12 liter i 800 dagar.

Inköp av 30 burkar kokosmjölk = ca 480 kr

Total inköpskostnad: 337 + 480 = 817 kr

Med 15 ml per dag så räcker det i 800 dagar vilket ger en dagskostnad på drygt 1 kr

Innate ursprunglig kostnad per dag (burken med 60 kapslar, flora 5-14) kostar 5,6 kr per dag och kapsel, alltså blir det betydligt billigare att göra själv. 1 kr per dos jämfört med 5,6 kr per dos.

Innate har också exakt samma stammar fast med större mängd bakterier i produkten flora 200-14. Här får man hela 200 miljarder bakterier per kapsel och burken innehåller 7 kapslar och kostar 298 kr, per dag blir detta 42,6 kr.

Nu går det ju inte och säga någonting om hur mycket bakterier man får per 15 ml kokosmjölk men det skulle inte förvåna mig om man lyckas öka upp det mot 200 miljarder om man låter det fermenteras länge.

Nästa projekt blir att spara 30% av tidigare omgång och hälla på ny kokosmjölk utan att lägga i någon ny probiotika. Jag har redan en omgång på test och det verkar lovande. Förhoppningsvis finns det tillräckligt många bakterier kvar i slatten så att de kan börja fermentera den nya kokosmjölken trotts att jag inte tillfört några nya bakterier.

PS: jag har inget samarbete med Innate och får ingen ersättning från dem för att skriva detta.

Uppdatering 2017-04-07
Har nu testat att ställa en burk kokosmjölk några dagar i rumstemperatur utan att hälla på några lactobakterier och efter någon dag så börjar denna lukta och smaka jäst = not good! Det går alltså inte att naturligt fermentera kokosmjölken för att få lactobakterier utan man måste hälla i minst en kapsel lactobakterier per burk.

Testade även med att hälla i två kapslar i en burk och en kapsel i en annan men kunde inte märka någon skillnad, möjligtvis blev det surare någon snabbare i burken med två kapslar.

Testet med att spara ca 20% av tidigare syrad kokosmjölk och fylla upp med resten ny kokosmjölk gick väl ut. Utan att jag tillförde någon ny probiotika kapsel så blev kokosmjölken efter några dagar syrad. Den luktade lite som filmjölk och smakade surt precis som de andra burkarna där jag tillfört probiotika. Dock upplevde jag att det nu gick betydligt snabbare att få fram syrningen. Antagligen på grund av att de nu var betydligt fler bakterier i kvarvarande slatt än vad en ny kapsel skulle ha haft. 

Dessutom har jag hittat en orientalisk butik där jag kan köpa kokosmjölk betydligt billigare. Tidigare köpte jag en burk på ica 400 ml för 16 kr, detta ger ett literpris på 40 kr. Nu hittade jag en hel liter i den orientaliska butiken för 26 kr, good news.