lördag 18 januari 2020

Aktieanalys - Flera bra länkar till gratis sidor


När man börjar kolla efter bolag och ETF,er för att finna uppgifter så som exempelvis historiska utdelningar, vinsttillväxt, utdelningstillväxt, estimat etc så kan det vara lite av en djungel att hitta rätt. Här presenteras några sidor som jag använder som hjälpmedel i mina investeringar. Självklart kan man finna mycket information på respektive bolag och fonds hemsida men ibland är informationen svår att hitta och då kan det vara lättare att kolla på andra sidor. Här följer några exempel på sidor som sparar tid och ger en bra överblick.


Börsdata
Sveriges bästa Screener för att hitta Nordiska bolag, (numera även utländska bolag), jätte bra om man exempelvis vill kolla historisk utdelning för att få fram utdelningstillväxten hos en aktie. Börsdata justerar för splittar och liknande så att direktavkastningen skall stämma. (Avanza gör detta endast för de senaste två åren). Går att kolla alla möjliga nyckeltal, en del av sidan är gratis men inte allt.

4-traders
Bra sida om man vill kolla utländska bolag gratis som ej finns hos Börsdata. Har många nyckeltal men tyvärr går det inte att se så lång historik för varje bolag.

Tradingview - Bra gratis sida för att kolla teknisk data, diagram etc

Prorealtime - En sida där du kan utföra teknisk analys, ladda ner en fil till datorn och du kan spara alla inställningar på tekniska indikatorer så att de är kvar nästa gång du loggar in. Gratis.

Financial times
Inte världens bästa sida men helt okey om man vill hitta uppgifter på utländska bolag

Longrundata
Bra sida för att kolla utdelningshistorik och utdelningstillväxt på utländska bolag.

Reuters.com - Följ nyheter och sök finansiella uppgifter om bolag. Sidan visar data för 5 år.

MFN.se - Modular Finance
Ett verktyg som som används främst av nordiska noterade bolag för att skicka ut pressmeddelanden och rapporter till investerare, handelsplattformar och finansiell media. Möjlighet till Notiser.

Morningstar.com
Använder sidan för att kolla in bolag och ETF,er. Många nyckeltal dock endast 5 års utdelningshistorik

Makrotrends - En bra sida där det är möjligt att kolla allt från historiskt P/E till vinstutveckling i amerikanska bolag. Sidan har även en gratis screener.

Morningstar.se
Bästa sidan på nätet för att kolla vanliga fonder som säljs i Sverige, dock saknas ETF,er.

Dividend.com
Bästa sidan om man vill kolla utdelningshistorik både för aktiebolag och för ETF,er. Visar väldigt många år bakåt. Dock är ej alla uppgifter på sidan gratis men mycket går att se utan att betala.

ETFdb
Okey sida för att söka efter ETF,er. Man skriver in förkortningen för ETF,en i sökrutan och får sen upp info. Dock fungerar det ej att söka ETF,er efter olika kategorier.

ETF Sverige
Bra sida om man vill söka ETF,er efter kategori, exempelvis kan man söka efter utdelande ETF,er eller ETF,er från olika länder etc.

Nasdaq omx Nordic
Bra sida för att se samtliga ETF,er som finns utgivna i Sverige och då i SEK. Om man väljer någon av dessa så skall man slippa utländsk källskatt. I vissa fall finns ETF,erna utgivna i flera valutor på olika börser. Äger ETF,erna bolag utanför Sverige medför detta således en viss valutarisk mot kronan så bara för att de är utgivna i SEK innebär inte detta per automatik att man slipper ifrån valutarisken. ETF,er så som exempelvis xact omxs30 placerar i svensk bolag, här slipper man valutarisken.
Använder även http://www.nasdaqomxnordic.com/ om jag vill kolla efter lång utdelningshistorik. Dock så har jag uppfattat det som att sidan ej justerar för aktiehändelser så som exempelvis splittar. Detta innebär att informationen inte blir helt relevant om man vill kolla historisk utdelningstillväxt och direktavkastning. Brukar använda den som en sista lösning om jag inte lyckats hitta information som justerar för splittar etc.

Db X-trackers ETF,s
Detta är en ETF-utgivare (Deutsche Asset Management), det här är en bland det större aktörerna på ETF,er i Europa och de har flera ETF,er utgivna i Sverige och i SEK. Okey sida för att söka efter ETF,er men med nackdek då att man bara ser just deras egna.

Dividend Aristocrat list via www.simplysafedividends.com
http://www.simplysafedividends.com/dividend-aristocrats/
En dividend Aristocrat är ett amerikanskt (USA) bolag som höjt utdelningen varje år i minst 25 år på raken. Här kan man få väldigt många bra tipps som utdelningsfokuserad investerare. Rekommenderas starkt att kolla på denna sida.

Yahoo Finance - Många tjänster, via denna länka kan bland annat skapa dig en bevakningslista och se aktuell yield för de bevakade bolagen. Skapa konto och logga in för att kunna använda tjänsten.  

Marcus hernhag - blogg
På denna länk ger aktieskribenten Marcus Hernhag mycket information om Sveriges stabilaste utdelningsaktier. Ovärderlig lista som utdelningsinvesterare.

Withholding Tax Service (via ETFT Rusell)
Mycket bra sida för att kolla hur mycket källskatt ett specifikt land tar ut. Dock kan det finnas speciella skatteavtal mellan Sverige och aktuellt land men denna tabell ger i alla fall en ungefärlig bild av hur skattesituationen ser ut. Jag väljer förvisso inte bolag på grund av skatteskäl men här kan man ändå se vilka länder där man slipper källskatt och vilka länder där man får lägre skatt. Äger man via KF så får man förvisso skatten åter men det är ändå skönt att slippa lägga ut för det tar ca 3 år att få pengarna åter. (Avanza, Nordnet). 

10 year treasury yield chart(via google)
Den här grafen visar hur den långa räntan i USA rör sig, detta påverkar starkt aktiemarknaden och generellt gäller att snabbt och kraftigt stigande långräntor ger en nedåtgående börs. Kan vara bra att ha koll på hur räntan rör sig i USA då det avgör våra svenska räntor också. Exempelvis är stigande långräntor inte bra för utvecklingen i långa räntefonder/obligationsfonder eller för preferensaktier.

Investing.com (svenska sidan)
Vill du göra teknisk analys med ett gratis "program" så är Investing en bra sida. Använder den också till att kolla realtidskurser när jag handlar utländska aktier. Här går att se kurser sekund för sekund. När man handlar hos Avanza och köper utländska aktier så är kursen fördröjd i 20 minuter. Kollar du priset på Investing får du ett mera exakt pris i stunden än hos Avanza. Dock är det realtidsuppdatering hos Avanza när det gäller Nordiska bolag.

ProRealTime - Program för teknisk analys (gratis)
Här är bästa gratissidan/programmet för att göra teknisk analys, många funktioner är gratis och skall man inte daytrada så behöver man inte ha betalversionen. Dessutom sparas dina inställningar via Cookies så du behöver inte ändra inställningar hela tiden som du exempelvis får göra hos Investing och Tradingview.

Gratis Aktie Screener via Finviz

Kolla när ett bolag delar ut via Amiretrade

Hitta dividend champions via Drip Investing
En dividend champion är en aktie som hölj utdelningen varje år i 25 år eller mer, väldigt bra till en utdelningsfokuserad portfölj.

Kolla estimat på framtida vinster, utdelning m.m (Sme direkt)
Det här är en sida som sammanställer de bedömningar som aktieanalytiker gör. Utifrån detta sätter man estimat för bolagets framtida vinster, utdelning, omsättning med mera. Bra sida om man vill skapa sig en uppfattning om hur stor nästa utdelning kan tänkas bli.Tyvärr är sidan inte gratis längre.

Nedan följer länkar till några verktyg byggda av bloggare som jag tycker är bra.

Direktavkastning, utdelningstillväxt och inflation

Daniel Investerar - blogg
Jämför företag A och B, se hur skillnaden blir beroende på vilken direktavkastning man går in på i respektive bolag samt vilken utdelningstillväxt som man kan få i respektive bolag.

Fonderingar - Jämför hög utdelning i bolag A med hög utdelningstillväxt i bolag B
Ladda ner filen och kolla själv vilket du tjänar mest på.

Inlösen av preferensaktier och villkor

Utdelningsseglaren - inlösen av preferensaktier
Jag köper aldrig en preferensaktie som kan lösas in under den kursen som jag köpt på, skulle bolaget få för sig att lösa in denna aktie under mitt inköpspris så blir det en förlustaffär. Här presenterad Utdelningsseglaren en lista på villkoren för inlösen.

Marcus Hernhag - Inlösen av preferensaktier
Här skriver även Marcus om Preferensaktier och när dessa kan lösas in och till vilken kurs.

Stock Screeners

Att kunna söka fram olika aktier efter kriterier så som exempelvis utdelningstillväxt, ROA, ROE, P/E-tal, P/S med mera kan spara mycket tid och arbete. Nedan följer ett gäng med screeners man kan använda för att hitta bolag att titta närmare på.

Yahoo Stock screener

Finviz stock screener för nordamerikanska aktier 

Financial times stock screener - alla aktier i världen

Investing.com stock screener

Wallstreeat stock screener

4traders stock screener

Introduce.se - Svensk aktiescreener för småbolag

Screener.co - Aktiescreener för bolag inom Storbritannien

Stockrow - Aktie screener med mera

Rocket - Aktiescreener med mera

Seeking Alpha.com - Nyheter, Aktiescreener och utdelningsinformation etc

Övriga länkar för riktiga Nördar

5 års historik på Morningstar över financials så som utdelning med mera

Ibindex - Kolla rabat vs premie för de svenska investmentbolagen

Data roma - Följ hur superinvesterare investerar

Open insider - Följ hur insiders handlar i Amerika

Kaijinet - Rapporter på engelska från Japanska bolag

Dividend SG - Utdelning för bolag i Singapore

AAstocks - Nyckeltal för Kinesiska aktier

Nasdaq.com - Sök utdelningshistorik för utländska bolag. Exempellänk walmart

Stock Calender - Kolla vilka datum utländska bolag delar ut

Yield shart - En bra sida jag använder för att söka uppgift om lägsta respektive högsta yield for en aktie eller en ETF. Tyvärr kostar sidan pengar men man kan testa den gratis i en månad.

Sidor jag använder för att per automatik hämta data till Excel

Centralsharts - tyvärr uppdelat i bokstavsordning med olika bokstäver på varje sida. Försvårar hämtningen men använder denna sida när andra alternativ inte finns. 

EO-data - Tyvärr anger sidan komman som punkter vilket försvårar hämtning, går att lösa i word men lite krångligt. Även denna sida delar upp per bokstav.

Trader.di.se - Perfekt sida för att hämta kurser till Excel, enda nackdelen är att de inte har all utländska bolag, därav måste jag använda de andra två sidorna också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar