tisdag 8 oktober 2019

Akelius D-aktie - Utdelning och avstämningsdag

Nyligen tecknade jag 3000 aktier i den nyemission som Akelius genomförde och jag fick samtliga aktierna jag tecknade mig för. Det här tyder på att erbjudandet inte var speciellt lockande även om nyemissionen för Akelius del blev fulltecknad. Det var faktiskt första gången någonsin som jag fick samtliga aktierna jag tecknat mig för.

I skrivande stund (2019-10-08) kan man handla Akelius preferensaktie för 347,5 kr st och och med en utdelning på 20 kr så blir det en direktavkastning på 5,75 % 

D-Aktierna tecknades för 1,75 Euro per st och utdelningen kommer vara maximalt 0,10 Euro per aktie och år. Således så gick jag här in på en direktavkastning på 5,71% och då skall tilläggas att man har en valutarisk när aktien handlas i Euro som man slipper via Preferensaktien som är noterad i SEK. För min del kändes erbjudandet lite snålt men tecknade ändå då jag fått uppfattningen om man siktar på att lösa in preferensaktien. Enligt bolaget skall man genom att emittera D-aktier kunna få bättre kreditrating än om man hade gett ut preferensaktier. En bättre kredit rating kan därefter användas för att få bättre villkor på framtida lån.

Inlösen av Akelius preferensaktie
Om Akelius har tänkt lösa in preffen så ser villkoren ut som följer

  • Från och med maj 2019 kan preferensaktien lösas in för 375 kr
  • Från och med maj 2024 så kan man lösa in för 345 kr st
  • Från 2024 kan man lösa in för 330 kr st.

Kursen står som sagt nu i 347,5 kr, så i skrivande stund måste alltså Akelius hosta upp 27,5 kr per aktie om den skall lösas ut. Med nuvarande kurs hade det således varit mer intressant för Akelius att vänta med att lösa in preferensaktierna fram tills efter maj 2024. Om de gör så har jag dock ingen aning om.

Avstämningsdag för utdelningen i Akelius D

5 februari
5 maj
5 Augusti
5 November

Utdelning i Akelius D

Utdelningen skall ske den tredje bankdagen efter avstämningsdagen, alltså den 8,e och kommer vara 0,025 Euro per aktie och utdelningstillfälle. Personligen med dagens EUR/SEK kurs kommer jag kvartalsvis således erhålla 815 kr för 3000 aktier eller 3260 kr per helår.

Enligt Avanza kommer ingen valutaväxlingsavgift att tas ut och hos samma bank ger man D-aktien ett belåningsvärde på 40% (50% akelius pref). Superlån beviljas ej.

Notera att: Kursen på D-aktien kommer påverkas mer av hur räntan utvecklar sig än av hur bolaget går. En räntehöjning kommer sänka priset på D-Aktien och då räntan nu är historiskt låg så kan man inte räkna någon kursvinst här direkt. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar