onsdag 1 januari 2020

Skapa dig en - Fuck of PortföljUnder de senaste 40 åren har vi fördubblat produktiviteten men inte sänkt arbetstiden. Vi lever i ett överflöd men ändå är vi fattiga på något av det viktigaste i livet, tid. Denna ständiga tidsbrist hindrar oss från att andas ut, känna, tänka, leva, umgås och utvecklas och vi är fast i ett hamsterhjul där vi försöker konsumera oss till lycka.

Aldrig tidigare har mänskligheten haft så förspänt med hjälpmedel så som fordon, maskiner, industrirobotar och annan teknik som hjälper oss. Aldrig tidigare har vi haft tillgång till så bra boende och så mycket mat. Utvecklingen har tagit oss lång väg men trotts detta krävs fortfarande att vi jobbar minst 8 timmar per dag under 47 av årets 52 veckor för att få mat på bordet och tak över huvudet. Är inte detta lite konstigt när en arbetare idag producerar 20 gånger så mycket som en arbetare gjorde i början av 1900-talet.

Men hur kan det ha blivit så? Hur är det möjligt att vi skall behöva jobba så mycket bara för att överleva? Med all den teknik och de uppfinningar som vi idag har så känns det helt orimligt att vi skall behöva arbeta större delen av dagen under i stort sett hela året bara för att överleva. För det är just vad det handlar om för många, att överleva.

Vi jobbar och jobbar så att vi "missar" hela livet, eller ja, livet blir ett jobb och inte så mycket mer.
8 timmar per dag, 5 dagar i veckan, 47 veckor per år är standard. Skall vi dessutom lägga till att många har en timme till jobbet och en timme hem från jobbet och därtill också har en viss förberedelsetid där man behöver gå upp i tid, fixa mat osv så blir den jobbrelaterade delen av dagen inklusive lunch på jobbet hela 11 timmar. Lägg där till lite övertid och väntan på tåg/buss så är vi lätt uppe i över 12 timmar jobbrelaterade aktivitet.

Det finns säkert flera förklaringar till att det ser ut som det gör men en sådan är troligtvis att vi blivit slavar under våra begär genom att vi ständigt vill ha de senaste och nyaste av alla prylar. 

Någonstans tror jag det också handlar om statusjakt, att befästa sin position i flocken och visa för andra att man är snäppet lite bättre genom att man har lite dyrare bil, klocka, kläder etc. Visst kan det vara så att dyra märkesprylar faktiskt har bättre kvalitet än billigare varor men någonstans nås en gräns där man inte längre får ytterligare kvalité för pengarna. Köper du ett armbandsur för 350 kr på ÖB så bör rimligen ett sådant i en klockbutik för 3000 kr vara av högre kvalitet men köper du däremot ett armbandsur för 50 000 så lär kvaliteten vara försumbart bättre. Om nu inte ens liv hänger på att man skall ha en extremt driftsäker klocka så bör det vara så att detta köp görs mer av anledningen att befästa sin position i flocken än av att man vill ha en driftsäker klocka. Sådana här beteenden är helt klart en bidragande orsak till att vi behöver jobba så mycket som vi behöver. Vi tror helt enkelt att vi kan köpa oss lycka genom prylar men för de flesta blir det en kort lycka innan man återigen behöver köpa något för att stilla sitt sinne.

Därutöver måste det också handla om att våra arbetsgivare själva gärna roffar åt sig vinsten än att de delar ut den till arbetstagarna. All teknikutveckling som skett fram till idag har nämligen inte kommit oss till nytta som arbetstagare utan istället har denna hamnat hos företagen. Tag som exempel, ett företag installerar en maskin och några robotar som ökar produktionen av varor med 50% per dag med samma antal anställda. Vad är då troligt, kommer företaget och dess ägare sänka arbetstiden med bibehållen lön? nej knappast! Teknikutvecklingen kommer inte arbetarna tillgodo genom kortare arbetsdag utan de enda som tjänar på detta är företaget och dess ägare som ökar omsättning och vinst.

Så vad kan man då göra för att få mer tid i livet. Ja man kan rösta på extremvänstern och hoppas att en framtida regering sänker arbetstiden samtidigt som man fortsätter gnälla på alla individer som tjänar mer pengar än en själv. Att bli bitter och gnälla över situationen känns dock inte konstruktivt och ser man nyktert på det så är det troligtvis större risk att vi får längre arbetsveckor och längre tid till pensionen än motsatsen.

Vad kvarstår då att göra. Ja eftersom vi själva som arbetstagare förvägras arbetstidsförkortning eller längre semester trotts att produktiviteten ständigt ökar så får vi helt enkelt se till att smida vår egen lycka genom att själva bli aktieägare i företagen. På så sätt får vi ta del av den ökade produktiviteten genom aktieutdelning och kurstillväxt. Drar vi sedan dessutom ner på konsumtion och maximerar  sparandet samtidigt som vi är långsiktiga och uthålliga, ja då kommer vi på sikt kunna skapa oss ett kapital som vi frigöra tid. Tid som du kan använda till att uppfylla dina egna drömmar och mål istället för någon annans.


Det är inte du som skall jobba för pengarna utan det är pengarna som skall jobba för dig!

För min egen del så har jag just nu 49 placeringar varav flera investmentbolag och således har jag tusentals personer som "jobbar åt mig". Dag som natt och oavsett aktivitet rullar det just nu in 36 kr i utdelningar per timme (dygnet runt, 365 dagar per år) vilket innebär att när jag vaknar efter 8 timmars sömn så har andra hjälpt mig att dra in 289 kr.

Så nu när du vet detta, bestäm dig för vad du vill göra! Jobba som slav under dina pengar och ditt konsumtionsbehov, kötta 8 timmar per dag fram till 67 års ålder. Eller lägg upp en plan där du på sikt äger din egen tid och själv kan bestämma när du vill gå i pension. Jag tycker definitivt inte du skall låta din arbetsgivare sno större delen av din tid fram tills du blir 67 år. Vi lever bara en gång och det finns så himla mycket mer i livet än att blint bara jobba för någon annans mål och drömmar.

Så här mycket utdelning genererar min portfölj idag fram till och med år 2019.2 kommentarer:

  1. Kloka tankar, och samtidigt en beundran hur långt du har kommit med dina investeringar. Jag lade till din sida och hoppas på flera sådana inlägg när din tid tillåter det. Mvh Dividend500

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar, det kommer säkerligen fler sådana inlägg inom sin tid. Lycka till med dina placeringar / Fonderingar

    SvaraRadera