söndag 9 februari 2020

Fondavgift - En Kalkylator som avslöjar hur mycket fondförvaltaren tar från din framtida vinst

Har tagit fram en kalkylator som visar hur mycket av din vinst som går till fondförvaltaren när du investerar i fonder. En slutsats är att vid 8% årlig avkastning och 1,75% i fondavgift så har förvaltaren på 10 års sikt tagit 16,2% av din vinst du annars skulle haft. Med 250 000 kr placerat så blir detta en minskning av vinsten med  hela 87 352 kr.

Fondavgift på 20 år
På 20 års sikt med samma förutsättningar som ovan så blir det än värre. Utan fondavgift skulle du haft ett kapital på 1 165 239 kr men istället har du 818 590 kr. Hela 346 650 kr har således gått till förvaltaren istället för till dig. Av den vinst som du erhållit så skulle du haft ytterligare 42,3 % om du inte haft någon fondavgift. Eller så kan man också konstatera att förvaltaren tagit 29,7% av din vinst. Vi kan också konstatera att den årliga tillväxten om 8% har minskat till 6,1%.

Aktiv eller Passiv fond?
Således kan vi konstatera att om en fond skall köpas före att själv handla egna aktier så måste förvaltaren prestera bra för att det skall vara värt det. Många fonder marknadsför sig så som aktiva men är egentligen mer eller mindre passiva investeringar som följer index så gott som helt och hållet. I ett sådant fall är det således bättre att själv sköta förvaltningen för många.

Filen nedan är en onedrive live fil, du kan ändra samtliga värden direkt på sidan. Ändra dock endast i celler med grön bakgrund. Ändringarna sparas ej. Har du gjort fel så är det bara att förnya sidan så återställs alla värden till ursprunglig inställning. Nedan förklarar jag hur du själv delar en onedrive fil på din blogg eller hemsida.

OBS använder du en mobil enhet så måste du dubbelklicka på skärmen i respektive cell för att kunna redigera och lägga in egna uppgifter. Enklast ifyllnad av kalkylatorn görs på en dator.

Bädda in Excel fil på webbsida via https://onedrive.live.com/
För att själv lägga in en inbäddad fil på din webbsida gör som följer. Öppna onedrive live (web versionen) eller skapa en sådan om du inte har. Leta reda på filen du vill dela och högerklicka, välj bädda in. Kopiera därefter HTML koden och klistra in i på din webbsida. Fördelen med detta är att om du ändrar i filen så kommer uppgifterna på din webbsida automatiskt också ändras. Filen kan antingen tillåtas att skrivas i eller bara visas, oavsett vad du väljer så kommer inga ändringar som görs på webben ändra originaldokumentet.

I denna länk finns en komplett redogörelse för hur du går tillväga för att bädda in excellfiler på din webbsida.

3 kommentarer:

 1. "Förvaltaren har alltså stulit en betydande del av din vinst."

  Vilken underlig inställning. Ingen stjäl någonting, ett företag har givetvis rätt att ta vilket pris de vill för sina produkter. Fondförvaltning är inte välgörenhet. Det är frivilligt att köpa fonder och om man tycker att priset är för högt så kan man antingen göra jobbet själv eller hitta en billigare produkt.

  SvaraRadera
 2. Det var en säljande rubriksättning för att locka till att gå in och själv beräkna hur mycket pengar som går till en fondförvaltare jämfört med om du själv utför förvaltningen. Förstår att du blivit provocerad av av rubriksättningen. Kanske är du förvaltare själv, eller har agendor därefter? Hursomhelst jag har ingen lust att ge bort 30 % av min vinst till en fondförvaltare när jag kan göra jobbet själv. Har dock använt mig av fonder många gånger och har ingenting emot att betala en fondavgift om fonden är aktiv på riktigt och ger en överavkastning mot index.

  SvaraRadera
 3. Problemet är inte att förvaltarna tar betalt för ett utfört jobb utan att spararna inte blir informerade hur mycket pengar som faktiskt går till förvaltaren. Många tror att 1,5 % årligen är så gott som obefintligt men med ränta på ränta så blir det som du ser i kalkylen hela 30% av vinsten på 20 år. Det är just detta jag försöker belysa här.

  SvaraRadera