fredag 4 januari 2019

Vem har bäst belåning, Avanza eller Nordnet, här får du svaret!

Jag har nu haft belåning hos Avanza i drygt två och ett halvt år. På senare tid har jag dock stött på trubbel men belåningen och tänkte därför kolla hur det skulle se ut om man flyttade hela portföljen till Nordnet istället.

Innan jag börjar att presentera min jämförelse tänkte jag kort bara visa vilka villkor som gäller för belåning hos respektive bank. Klicka på bilderna för att få bättre skärpa.

Avanza Superränta


Nordnet knockoutlånet


sammanfattning av informationen 

Knockoutlån Nordnet 

Steg 1: 0,99% ränta
Max 20 % per VP
Ej mer än 40% av belåningsutrymme

Steg 2: 2,49% ränta
Max 25% per vp
Ej mer än 25% av belåningsutrymme

Steg 3: Ordinarie ränta
Från 90 % av belåningsgrad
Vanliga kunder 5,85%
PB kunder 3,51%

Avanza superlån

Steg 1: 0,99% ränta
Max 25% belåningsgrad
Max 49% per VP
Minst 3 VP med superlån

Steg 2: 1,71% ränta 
Max 50% belåningsgrad
Max 49% per VP
Minst 3 VP med superlån

Steg 3: Ordinarie ränta 
Från 90 % av belåningsgrad
Vanliga kunder 5,85 %
PB kunder: 3,51%


Tittar man bara snabbt på informationen ovan så ser erbjudandet mellan bankerna ganska lika ut.
Vid första anblick ser det därför inte ut som att det spelar någon större roll vilken bank man väljer men då missar man helt det faktum att man hos Avanza måste välja deras så kallade superlån-Värdepapper för att få bra ränta. Problemet här ligger i att Avanza endast godkänner 369 värdepapper för Superlån.

Väljer man belåning hos Avanza kommer således de indirekt välja vilka bolag du skall placera i. Det här är något som under hela tiden stört mig otroligt mycket. Givetvis kan du välja andra bolag än dessa 369 men om du vill ha 0,99 % ränta istället för ordinarie ränta på 5,85% (PB kund ordinarie ränta 3,51 %) så måste du helt enkelt välja flera av de bolag som är godkända för superlånet.

När jag valde bank tänkte jag inte så mycket på denna aspekt men nu när jag har haft belåningen igång i drygt två och ett halvt år så uppstår ofta problem. Här följer två exempel.

Jag säljer ett bolag som ger Superlån och köper ett annat som inte ger superlån. 
Med den marginal jag har så kan jag göra detta några gånger innan jag blir av med den bästa räntan men när detta sker flera gånger så blir man tillslut av med räntenivå 1 som är 0,99%. Hade Avanza haft flera tusen godkända superlån VP så hade det troligtvis inte varit ett problem men med bara 369 av världens alla bolag godkända så är det större sannolikhet man väljer ett bolag utan superränta än ett med.

Avanza tar bort redan godkänna superlån-vp från listan.
Under december 2018 meddelade Avanza att man plockar bort flera bolag från superräntan. För min del så försvann 4 bolag från portföljen och jag tappade ett marknadsvärde för dessa på cirka 400-500 000 kr över en natt. Det här gjorde att jag blev tvungen att sälja av delar av andra bolag och amortera på skulden för att få behålla den lägsta räntan.

Bolagen som plockades bort för mig var, Öresund, Klövern Pref, Clas Ohlson samt Hemfosa.

Idag har jag 47 bolag i portföljen där ca 90 % är Large cap och 10% Mid cap. Trotts att jag har så många stora bolag så är det ändå bara 26 st (55%) av mina bolag och ETF,er som ger superlån.

Väljer man att ha belåning hos Avanza så måste man alltså vara medveten om att de kan plocka bort värdepapper som tidigare gett Superlån. Samtidigt måste man också vara okey med att man blir begränsad med vilka bolag man kan välja om man vill ha den bästa räntan.

Nordnet däremot har ett annat system där man får ett belåningsvärde på så gott som alla svenska och utländska aktier. Räntan bestäms sedan istället av din risknivå. Bästa räntan får man så länge man använder maximalt 40% av belåningsvärdet samtidigt som inget enskilt värdepapper står för mer än 20 % av totalvärdet. Fördelen med detta är att du fritt kan välja vilka värdepapper du vill utan att ha i åtanke om de ger lägsta räntan eller ej.

Här följer jämförelsen jag gjort på min egen portfölj
Det jag jämför är hur mycket min portfölj (ISK) & (KF) skulle kunna backa hos respektive bank innan jag blev av med 0,99% ränta på aktielånet.

ISK Avanza kan tappa -14,7% värde innan jag skulle bli av med 0,99% ränta
Hade jag flyttat denna portfölj till Nordnet så hade den kunnat backa 50 % innan nästa räntenivå.

Hade jag nöjt mig med marginal på -14,7% hos båda bankerna så hade jag kunnat låna hela 364 664 kr mer hos Nordnet.

KF Avanza  kan vid jämförelsen tappa -11,3% av marknadsvärdet innan nästa räntenivå
Hade denna portfölj flyttats till Nordnet så hade den kunnat backa 55,8%

Hade jag nöjt mig med en marginal till nästa räntenivå på -11,3% hos båda bankerna så hade jag kunnat låna 210 540 mer hos Nordnet till samma risk.

Totalt sett hade jag alltså till samma risknivå för att bli av med 0,99% ränta kunnat låna hela 575 004 kr mer hos Nordnet än hos Avanza.

Jag kör ytterligare ett exempel på hur det skulle se ut om man väljer en nivå där portföljen kan backa 20 % hos respektive bank innan man blir av med 0,99% ränta. Då hade det sett ut så här.

Hos Avanza kan jag låna 485 500 kr när det gäller ISK-portföljen
Hos Nordnet hade jag istället kunna låna 828 000 kr på ISK-portföljen
Totalt kan jag alltså låna 342 500 kr mer hos Nordnet

Hos Avanza kan jag för KF portföljen låna 188 900 för att ha 20% marginal till högre ränta
Hos Nordnet hade jag kunnat låna 379 100 för KF-portföljen
Totalt sett hade jag kunnat låna 190 200 kr mer hos Nordnet till samma risk

Totalt sett kan jag alltså låna 532 700 kr mer hos Nordnet till samma risk.

Resultatet av denna undersökning blir att jag på sikt kommer byta till Nordnet. Tillsvidare kommer jag ligga kvar hos Avanza eftersom jag har lägsta räntan i dagsläget men när jag inte längre erhåller denna ränta kommer jag byta till Nordnet. I skrivande stund kan portföljen backa ca 15% innan jag får högre räntenivå hos Avanza så beroende på hur börsen går så är det inte omöjligt att jag byter redan i år. I skrivande stund betalar jag 6 437 kr i räntekostnader hos Avanza, om jag når nästa räntesteg så blir det 1,71% ränta och då hannar jag på en kreditkostnad på 11 119 kr per år. Alltså  4682 kr mer än vad det hade kostat hos Nordnet och då kan jag samtidigt fritt välja vilka aktier jag vill utan att det påverkar räntenivån. Jag kan dessutom också köpa utländska bolag och få belåningsvärde på dessa, något som är starkt begränsat hos Avanza.

Nedan visar jag utklipp på de beräkningar jag gjort, klicka på bilderna för att få bättre skärpa.

För att att du som Avanza kund skall kunna beräkna din egen belåningssituation så har jag delat filen nedan. Om du lägger lite tid på att inhämta belåningsvärden för din portföljs bolag hos respektive bank så kan du i excellfilen se hur mycket mer du skulle kunna låna hos Nordnet om portföljen flyttades dit.

För min egen del är jag inte intresserad av att låna mer hos Nordnet än vad jag gör hos Avanza men däremot är jag väldigt intresserad av att ha större marginal ner till den nivå där jag blir av med den bästa räntan.

Här är länk till filen så att du själv kan kolla. Observera att filen har två blad. Börja med att fylla i uppgifter på blad ett så flyttas all information automatiskt över till blad två där du kan avläsa resultatet för respektive bank. Instruktioner om hur man fyller i dokumentet finns på respektive blad. Notera att du behöver ladda hem filen för att redigera.

https://drive.google.com/file/d/1hs9gilPsRStU4bgA9BN3eGQS7ExrFMyZ/view?usp=sharing

PS: Jag har tidigare uppgett att Nordnet skulle kunna lösa aktielånet oss Avanza om man vill flytta kapitalet dit. Idag blev jag meddelad att man inte kan gör detta eftersom Avanza motsätter sig detta. Dock fick jag redan på att man kan ta ut pengar från kreditkontot hos Nordnet genom att i inloggat läge efterfråga detta genom att skicka ett meddelande. För min egen del tänker jag mig att jag drar över halva portföljen till Nordnet först. Därefter tar jag ut från krediten där och skickar till Avanza för att sen betala av min kredit innan jag slutligen flyttar ut allt från kontot. Flyttar man hela kontot på en och samma gång så kostar flytten inget men tar man bolag för bolag så blir det ca 30 kr st.4 kommentarer:

 1. Nu är du iof inte helt ärlig. Avana reviderar ingående värdepapper i superräntan 2 gånger per år. Du säger att de tog bort värdepapper ur superräntan i december, vilket de gjorde, men de lade även till värdepapper så det är inte direkt som att de rycker undan mattan under fötterna på oss.

  SvaraRadera
 2. I december tog Avanza bort 66 bolag från superräntan, jag är väl medveten om att man även lagt till bolag i samma veva. Enligt ett luddigt mail jag tidigare fått verkar det som att man lagt till runt 80 bolag och fonder = bra, dvs några fler än man tagit bort. För mig försvann dock 4 bolag över natten viket hade stor påverkan på min belåningssituation... Hur som så är inte detta huvud problemet för mig.


  Problemet ligger i att Avanza skall bestämma vad jag skall placera i för att få den bästa ränta. (kan förstå om man inte ger superlån för small caps osv.)

  Problemet ligger också i att endast 369 värdepapper ger superlånets ränta. Låt säga att jag inte vill investera i något av dessa 369 bolag. Ja, då måste man betala 5,85% i ordinarie ränta och då är det helt ointressant med belåning för min del.

  Avanza har generellt 5-10% lägre belåningsvärden per bolag än Nordnet och om du vill handla utländska bolag och få superräntan så är det extremt begränsat vilka bolag du kan välja hos Avanza. Dessutom är det många utländska bolag hos Avanza som inte ger något belåningsvärde över huvud taget... Av svenska, Nordiska, Europeiska och globala bolag så bör mer än 369 bolag ingå. Idag har jag 47 bolag i portföljen där ca 90 % är Large cap och 10% Mid cap. Trotts att jag har så många stora bolag så är det ändå bara 26 st (55%) av mina bolag och ETF,er som ger superlån.

  Till detta så är det också viktigt för mig med långsiktiga spelregler för belåningen. Jag har noga anpassat min nivå på belåningen för att kunna erhålla den bästa räntan men när spelreglerna ändras över natten så innebär detta att det ställer till med problem.

  Det här är inget smutskastningskampanj på Avanza, jag är själv väldigt nöjd med dem bortsett från hur de utformat sin belåning. Syftet med det här inlägget är att läsarna själva skall kunna jämföra hur belåningssituationen skulle sett ut om man flyttat portföljen till Nordnet.

  För min del så tycker jag det är mycket bättre att fritt kunna välja bolag hos Nordnet. Jag kan då fokusera på de bolag jag verkligen vill äga och behöver inte välja utifrån om de ger superränta eller ej. Hos Nordnet ger som sagt nästa alla bolag belåningsvärde och sedan är det upp till dig som individ att bestämma vilken ränta du vill ha. Så länge du inte använder för mycket av ditt belåningsutrymme så får du deras bästa ränta.

  För mig blir det ständigt problem när jag tex säljer ett bolag som ger superlån och byter till ett annat som inte ger superlån. Hos Nordnet slipper jag tänka på detta.

  SvaraRadera
 3. Hej Fonderingar!

  Jag kallar mig drommaren :) och driver en blogg som heter mot6miljoner.se. Jag har kommit igång nyligt igen efter ett långt uppehåll.

  Jag håller på och bygger min blogg roll och tänkte lägga till dig där om det är ok? Har du lust får du gärna länka tillbaka.

  Ha det bra så hörs vi under året och lycka till nu under 2019!

  SvaraRadera
 4. Hej Drömmaren, kul att du börjat blogga igen. Jag har nu lagt till dig i listan med bloggar jag följer. Ja absolut du får gärna lägga till mig också, tack. Det samma lycka till.

  SvaraRadera