torsdag 1 november 2018

A-aktier som handlas på auktion

Idag fick jag vetskap om något jag totalt missat, nämligen att Auction Only införts i början av året för vissa illikvida A aktier.

Såg idag att det var en kursdifferens mellan Tele 2 B och Tele 2 A där den sistnämnda var ca 4 % billigare än den andra. Trodde jag kunde fixa mig en gratis lunch genom att byta den ena mot den andra och började därför med att sälja Tele 2 B. När detta var gjort gick jag direkt in på Tele 2 A och lade en order på samtliga de 388 aktierna som fanns i orderdjupet till 105 kr st. Gött tänkte jag, 4 K i arbitrage, men inget hände?

Vad om detta?
Ringde Avanza och fick reda på att en ny regel införts 22 Januari 2018 där man har auktion 3 gånger per dag i illikvida A aktier. Vissa bolags A-aktier prissätts alltså inte löpande som vanligt är utan en aktion sker istället tre gånger per dag enligt följande.

Vid öppning 09.00, mitt på dagen klockan 13.30, samt vid stängning 17.30.

Anledningen till detta?
Några bolag har under en tid haft stora svängningar mellan priset på A och B aktien. För att skydda både investerare och förtroendet för marknaden så har Nasdaq Stockholm bestämt att de bolag vara A-aktie är ordentligt illikvid skall prissättas endast tre gånger per dag i en auktion. Denna prissättning sker på samma sätt som i Callen och vill du läsa mer om detta så kan jag hänvisa till vad Placera skrivit här.

Aktier som berörs av Auction Only är:

Modern Time Group A
Hufvudstaden C
Electrolux A
Midsona A
Klövern A
 Midway A
Svolder A
Ortivus A
Catella A
Sweco A
Tele2 A
 
Slutsats: om man vill göra arbitrage på prissättningen mellan A och B aktier så lämpar sig ovan nämnda aktier inte speciellt bra. För min egen del fick jag surt köpa tillbaka mina B-aktier. Som tur var till samma kurs men blev ändå 210 kr fattigare på courtage + att jag fick mitt anskaffningsvärde hos Avanza "förstört" till ingen nytta. Nå väl man lär sig alltid något.
 
Förresten kan jag passa på att tipsa er om Utdelningsseglarens fina emailbevakning av arbitrage mellan A och B aktier. Denna når man här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar