torsdag 12 april 2018

Tankar om Clas ohlson

Fick en liten fråga om Clas Ohlson och insåg att svaret blev lite mer omfattande än vad jag räknat med så jag tänkte att jag kan dra ut det här på bloggen också.

Så här tänker jag nu om min placering och om bolaget

Fördelar
Man har en bra internetsida, kommer högt i sökträffar och har väldigt bra info om sina produkter, känns som att de ligger bra positionerade för ökad näthandel via deras sida.
 
Man kan som kund få bra hjälp och expertkunskap om produkterna.
 
Kvaliteten är god och skulle något vara fel är det alltid lätt att byta, reklamera återköpa. Känns som en seriös butik
 
Bra utbud som täcker in det mesta man behöver när man fixar i hemmet/kontoret
 
Nu när man inte längre tänker expandera med nya butiker bör pengar finnas för att täcka utdelningen kommande år (dock osäkert vad som händer med vinstmarginal, den lär krympa)
 
Istället för att använda kassaflöde för att öppna ny butiker så skulle man möjligtvis kunna använda det för att växa genom att köpa in sig i andra bolag så som tex mathem.
 
Hög direktavkastning efter stort kurstapp, skulle kunna vara ett bra utdelnings Case på dessa nivåer.
 
Historiskt hög volatilitet i aktien tyder på att det borde kunna bli en återstuds.
 
Retail är nedtryckt nu, tex H&M, Kappahl, MQ etc, dessa bolag säljer kläder och jag tror detta är en helt annan sak än bygg, elektronik, prylar etc. Jag tror inte alls att Clas O är lika illa ute som tidigare nämnda bolag, tycker nog kurstappet senaste tiden är överdrivet. Clas O har en bra internetsida och de säljer produkter som du många gånger vill ha direkt. Tex du fixar med något hemma och plötsligt behöver du ett verktyg, färg, el prylar etc, då vill du inte vänta på postorder, spelar i detta läge ingen roll om Clas O är något dyrare på dessa produkter än nätkonkurenter.
 
Efter ett kurstapp på ca 50 % bör det finnas en viss säkerhetsmarginal för ytterligare stora kursfall.

Nackdelar
Mkt låg vallgrav, dvs andra aktörer skulle relativt lätt kunna ta deras position, ser inget riktigt unikt med Clas O.
 
Finns många butiker med liknande utbud, tex Jula, Bitema etc, dessutom skulle nya aktörer på marknaden kunna ploppa upp och ta andelar från Clas O.
 
Nya handelsvägar via nätet gör att framtida marginaler för vinst högst troligt måste gå ner, folk köper där de får bäst pris och Clas o lär tvingas sänka sina priser.
 
Tror inte på en lyckat expansion i andra länder, lär vara svårt att ta sig in i andra länder när man inte erbjuder något som är unikt, finns redan massa butiker med liknande produkter i andra länder.
 
Hela Retail marknaden är under press just nu, inga placerare vill ta i dessa bolag, risk finns för fortsatt kurspress.
 
Osäker på hur det fungerar men misstänker att Clas o köper in produkter i andra valutor än SEK och nu står kronan lågt i förhållande till många andra valutor, tex EUR, DKK, USD, detta bör ju innebära att det blir dyrare inköp i andra valutor och lägre intäkter i förhållande när man säljer i SEK på den svenska marknaden.
 
I viss mån med vissa produkter så har man konkurrens från KINA, tex Ali express etc.
 
Baserat på historisk kursutveckling och framtida utsikter för expansion/tillväxt är det högst sannolikt att aktien kommer fortsätta konsolidera (gå i sidledes), Clas o lär alltså inte vara någon bra aktie om du vill ha en stabil kursuppgång över tid. Aktien lär fortsätta konsolidera med hög volatilitet under flera år framöver.
 
Många gånger är Clas Ohlsons produkter lite dyrare än konkurrenters.

Övrigt
Nytänkande att köpa in sig i Mathem men tveksamt om 10% i mathem kommer bidra med så mkt.
 
I Q4 rapporten 2017 hade man ökad omsättning men sjunkande vinstmarginal, förhoppningsvis kan bolaget fortsätta öka sin omsättning men tror vi kommer få räkna med att se lägre marginaler för hela Retail marknaden, högst troligt kommer vi få se marginaler mer i nivå med matbutiker så som ICA, Axfood etc.
 
Avslutningsvis kan jag nämna att jag behåller aktien i portföljen. Innan det senaste raset hade jag ca 2,3 % av portföljen i bolaget, nu är jag ner ca 40 % från inköp. Skulle jag ha sålt så skulle jag gjort det för länge sedan och dessutom tycker jag inte det ser lika nattsvart ut för Clas O som det gör för tex MQ och KappAhl.
 
Over and out nu blir det ut och njuta av det fina vårvädret.

5 kommentarer:

 1. Ja fast det motiverar inte att hålla kvae CO bara för det går sämre för MQ och Kappahl. Erkänn misstag och cut your loses, gå vidare. Du kommer ha bättre utveckling i tex Sampo eller Investor jmf Classe.

  SvaraRadera
 2. Jo du har ju en poäng där men jag tänker att kursreaktionen under senare tid är överdriven och hoppas på en rekyl upp. Hur som så efter att ha tappat 40 % så väger Clas O endast 1,4% i portföljen så även om aktien skulle backa mer så påverkar det inte helheten i portföljen så mycket. Men vist kan hålla med om att man bör ta sina förluster i tidigt skede om framtidsutsikterna för bolaget ser dåliga ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, jag förstår tänket att behålla då en aktie utgår liten %del. I synnerhet om man är långsiktig. Courtage äter upp en del om man håller på tradea i sin utdelningsportfölj

   Radera
 3. CO/TECH är väl ändå ett eget varumärke, eller?

  SvaraRadera
 4. Hej, tack helt rätt, hade missat detta, tack för att du påpekade det. Clas O har vid närmare efterforskning 11 egna varumärken: se länk för dessa :

  https://www.clasohlson.com/se/c/v%c3%a5ra-egna-varum%c3%a4rken-%7c-Clas-Ohlson/ourbrands

  SvaraRadera