tisdag 2 januari 2018

Årsrapport för år 2017

Nedan är uppgifter som jag hämtat från mina exellfiler!
Blir lite suddigt när man gör om det till JPEG bild men om man klickar på bilden blir det tydligt.

Avläst period är (2017-01-31 till 2017-12-31)

Kort sagt kan jag bara nämna att jag är väldigt nöjd med året, min nya passiva utdelningsstrategi med hävstång har äntligen visat sig fungera. I år har jag faktiskt presterat 4 % bättre än Six portfolio return index. De först åren nedan köpte jag mest fonder och försökte dessutom vara smart och gå in och ur vid rätt tillfällen, gick ju sådär om man jämför med index men nu känns det som man äntligen hittat en strategi som passar med ens personlighet och som dessutom fungerar fint.

Nedan är min egen sammanställning jag gör där jag justerar årets alla insättningar och uttag från Avanza och Nordnet mot mina konton hos Swedbank. Verklig tillväxt visar hur mitt kapital totalt utvecklats under perioden. Teoretisk tillväxt visar hur kapitalet hade utvecklats om jag inte använt utdelningen till levnadskostnader, det är alltså denna som är relevant att jämföra sig mot.


Nedan diagram visar vad man får fram via Avanza när jag jämför perioden 2017-01-31 till 2017-12-31.
 
 
Avanza visar 12,9 %, detta gör även min egen uträkning. Dock har jag i min uträkning även med det kapital jag har hos Nordnet men jag har endast ca 2% av kapitalet här så denna del bör inte påverka totalresultatet för helåret så mkt.
 

3 kommentarer:

 1. Efter att ha plöjt igenom många av inläggen på bloggen så är det på sin plats att säga TACK för mycket läsvärt innehåll, för en nybörjare som jag, särskilt placeringsråden i sju delar. Kan även sympatisera med din syn på fritid, mening med livet och inte minst arbetslivet :)

  För ett år sedan fick jag uppp ögonen för investeringar via Jan Bolmesons blogg, det resulterade i en portfölj med billiga indexfonder vars värde nu uppgår till 100k. Har dock pausat sparandet där och riktar nu in mig på att handla rena aktier framöver (utdelningsstrategi), lägger nu grundarbetet med att lära mig så mycket jag kan om ämnet, och där är privata bloggare som du en ovärdelig källa för kunskap!

  Dock tycker jag som många andra att börsen verkar högt värderad för tillfället, vilket resulterar i att jag helt enkelt inte vågar köpa några aktier utan lägger pengarna på hög och väntar på en börsnedgång. Den där aktieindexportföljen värd 100k behåller jag väl som en krockkudde eller nåt, möjligtvis petar jag in 2000-3000 kr / månad framöver.

  Vad har du för tankar om börsens värdering idag?

  ha det gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, roligt att du finner intresse i inläggen. Min åsikt är att börsen ser ganska dyr ut nu, kollar man på många bolag så har de just nu en historisk låg direktavkastning och samtidigt ett högre P/E-tal än genomsnittet. Framförallt dyrt tycker jag verkstad/industri är. Förhoppningsvis går vinsterna upp i år så vi får ner PE-talet något men man bör ju ha i åtanke att vi haft ganska många positiva år nu bakom oss och en dipp har ju historiskt kommit mellan 5-7 år. Dock är det nästan omöjligt att gång efter gång lyckas med market timing och samtidigt är det ju så att time in market allt som oftast är viktigare.

   Jag hade nog inte vågat sätta in ett stort kapital på en och samma gång nu som tidigare inte varit på börsen, då hade jag istället upprättat en köpplan på säg typ 3 år där jag köpt för lite varje månad.

   Månadsspara i aktier tycker jag man kan göra oavsett när i börscykeln man befinner sig, vissa månader går börsen upp och andra ner och i slutändan blir ju ditt GAV ett snitt i mellan dina inköp.

   Min sambo har månadsköpt under hela året 2017 och kommer fortsätta göra så under 2018, där hon från juni/juli kommer öka spartakten i aktier betydligt då hon är klar med ett gammalt lån.

   Högst troligt så har vi inom 2-5 år fått en ordentlig dipp på marknaden men när detta väl sker ser vi det istället som ett bra tillfälle att försöka öka månadssparandet i aktier än mer. / Med vänlig hälsning Fonderingar

   Radera
 2. Mycket intressant läsning som vanligt och stort grattis till ett mycket lyckat år!

  Mvh,

  Jakob

  SvaraRadera