måndag 20 mars 2017

Fondskatten är inte obetydlig!

Sitter just nu och kollar igenom min deklaration och där var några uppgifter som jag först inte kunde komma på vad de ansåg men vid närmare undersökning så visade de sig vara kopplade till fondskatten som infördes 2012.

Jag vet inte hela bakgrunden till denna skatt men vad jag har förstått så var det före år 2012 något som låg på fondbolagen men efter 2012 så lades istället denna skatt på den enskilda investeraren.

Hur fungerar det och vad gäller?

Först och främst så gäller denna skatt enbart fonder som ägs på Aktie & fondkonto, den gäller alltså inte fonder som ägs via ISK eller KF.

Den gäller alla svenska fonder och även utländska fonder om de omfattas av UPS4 direktivet. Skatteverket meddelade att alla de fonder som säljs via svenska banker och nätmäklare omfattas av detta direktiv. Vill man äga fonder på ett aktie och fondkonto så kan man alltså endast komma runt denna skatt om man äger dessa fonder via en utländsk bank eller utländsk nätmäklare.

Skatten gäller även för ETF,er

Hur beräknas skatten, och när skall den betalas?

Värdet för fonderna (inom aktie & fondkontot) avläses 1 Januari.
Av detta värde beräknas en schablonintäkt fram 0,4%
Av schablonintäkten lägger du 30% skatt

Alltså en snabbformel kan formuleras så här

30% av 0,4% = 0,12%

Av värdet 1 Januari skall du således skatta 0,12%

Skatten tas ej ut löpande utan ackumuleras och skall betalas i samband med årets deklaration.

När detta skrivs äger jag inte längre några VP på aktie och fondkonto utan jag har alla mina placeringar på ISK och KF men vid inledningen av år 2016 hade jag fortfarande en del i fonder kvar.
När denna skatt väl infördes tänkte jag att den var helt obetydlig men nu när jag kollar vad jag faktiskt lagt så visade det sig att det blev en hel del ändå.

Så här ser det ut för mig deklarationen 2017

Värdet av fonderna 1 Januari 2016:          2 042 250
0,4% av detta ger en schablonintäkt på:        8 169
30 % skall läggas i skatt: =                               2451

Kontrollräkning snabbformel: 2451/ 2 042 250 = 0,12%

Alltså ser man det ur procentuell synvinkel så är ju skatten ganska liten men ser man till vad jag faktiskt har lagt i skatt, 2451 kr så är det inte helt obetydligt.

Slutsatsen blir att skall  man äga fonder och ETF,er så skall man göra detta på ISK och KF för att slippa ifrån fondskatten.

2451 kr är nästan mat för en månad för mig och jag behåller hellre dessa pengar själv än att ge till skatteverket!

Sen avslutningsvis så är jag emot alla typer av onödiga avgifter i samband med investering och därför gillar jag inte att äga aktivt förvaltade fonder ens om det gäller via ISK och KF. Har du 1 miljon investerat i en fond med 1,5% förvaltningsavgift till en årlig tillväxt om 5 % så ser det ut som följer.Som ni kan se i tabellen så efter 10 år så har man lagt 184 130 kr eller hela 31,5% av avkastningen till fondförvaltaren. Inte okey!

Nej, skall det vara fonder så skall det vara billiga indexfonder eller ännu bättre ETF,er. Jag är trött på att ge bort pengar för förvaltning som ändå inte ger någon överavkastning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar