torsdag 16 februari 2017

Sälja av IPS i förtid ?

Sökte lite kring IPS (individuellt pensions spar) då jag tänkt placera om från fonder till Investmentbolag och hittade då info om att man i förtid kan sälja av sin IPS. Tänkte därför dra det här på bloggen lite snabbt.

2016-01-01 togs avdraget bort helt för IPS viket har gjort att bankerna numera rekommenderar att man sparar på investeringssparkonto istället, detta för att undvika dubbelbeskattning. Vad många dock inte vet är att det från samma datum är möjligt att sälja av sitt IPS i förtid utan speciella skäl och detta utan att gå via skatteverket.

För att kunna göra detta krävs att du har mindre än ett prisbasbelopp på ditt IPS.

När detta skrivs är prisbasbeloppet 44 300.

Så alltså om du har mindre än 44 300 kr i ditt IPS så kan du avsluta kontot i förtid och få pengarna utbetalda!

Nackdelen är att 30% skatt dras, förvisso ingen skillnad mot om du hade tagit ut pengarna när du väl skulle gå i pension men med ränta på ränta effekten så tjänar du troligtvis på att låta denna skatten stå inne i placeringen.

För min del så har jag 23 000 i IPS, av dessa får jag
alltså ut 70% = 16 100 kr.

Alltså dras 6900 kr i skatt.

Jag har ca 30 år kvar till pension och räknar man med 8 % årlig tillväxt så hade dessa 6900 kr kunnat ge mig 64 289 kr. Efter 30 % skatt hade jag fått ut 45 002 av dessa.

Skall man se på det så här så är det idiotiskt att ta skatten nu men jag kommer ändå att göra det på grund av att min situation har förändrats.

När jag var runt 25 och då jag satte in dessa pengar i IPS såg min ekonomiska situation annorlunda ut och jag räknade då med att behöva spara mkt i privat pension. Efter det så har portföljen vuxit och nu kan jag leva på utdelningarna så därför är jag inte längre i behov av pensionen vid 65 års åldern.

Säljer jag nu av mitt IPS får jag efter skatt ca 16 000 kr. Om jag lyckas få en direktavkastning på 5% innebär detta att jag får ytterligare 800 kr mer i utdelning varje år.

Dessa 800 kr i extra årlig utdelning blir fram tills jag är 65 år hela 24 000. Detta blir ett icke försumbart tillskott till min förtidspension :)

I min situation ser jag detta som attraktivt då jag nu har förtidspensionerat mig med hjälp av portföljen men om din situation ser annorlunda bör du nog inte följa mitt exempel.

Om du ändå skulle vilja ta ut pengarna från ditt IPS så kontakta din bank och meddela att du vill sälja av ditt IPS och plocka ut pengarna.

Du behöver också ange till vilket konto pengarna skall sättas in.

Hoppas jag fick fram nackdelen med det så att jag inte lurar dig till en dålig affär, men som sagt för min del så känns det okey att sälja IPS i förtid, framförallt när det inte handlade om mer pengar än så.

Men har du en annan situation kan det som beskrivit bli en nackdel för dig och framförallt om du har mkt pengar på IPS kontot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar