fredag 7 juli 2017

Om mig & bloggen

År 2006 fick jag Ulcerös kolit vilket är en en autoimmun sjukdom som drabbar tjocktarmen. Anledningen till denna består av multipla orsaker så som till exempel, kost, gener, bakterier, med mera men en av de stora orsakerna var den stress och maktlöshet som jag upplevde i arbetslivet. Jag hade ofta en känsla av att: Jag står inte ut, kan inte påverka, kan inte fly. Den här känslan var helt klart förödande för min hälsa och därför har jag bestämt mig för att ta makten över mitt liv. (Läs gärna om doktor Ryke Greerd Hamer)

Jag vill således inte vill hamna i situationen där jag tvingas gå till jobbet och må dåligt bara för att få mat på bordet och tak över huvudet. Ingen skall ha fullständigt makt över hur jag skall spendera min dag, vad jag skall göra, inte göra eller vart någonstans jag skall vara etc. Jag vill helt enkelt diktera mitt eget liv och detta vill jag göra för att må bra och för att vara lycklig. Det är bara inte något jag vill göra utan också något jag måste göra för att inte förvärra min autoimmunitet.

En tanke som jag ställer högt är att "jag vill äga min egen tid"

Detta innebär att jag inte vill sälja den till en arbetsgivare som skall äga mig mellan 7-16 fem dagar per vecka under 47 veckor per år.

På grund av resonemanget ovan har jag bestämt mig för att jobba mot passiv inkomst som kan ersätta nödvändigheten till lönearbete. Det är säkert så att jag periodvis kommer lönearbeta ändå men jag vill själv kunna välja om jag vill göra det eller inte. Det skall inte vara så att jag måste stå ut och lida mig igenom min arbetsdag för att få mat på bordet. Sättet jag tänker uppnå detta på är genom att investera i utdelande aktier.

Eftersom frihet är mitt absoluta mål så är ekonomisk frihet endast ett delmål, huvudmålet är att kunna känna sig själsligt fri och ha god psykisk och mental hälsa.

Vad frihet är för oss är nog högst individuellt men för utom att kunna ha makt över sitt eget liv så har jag märkt att jag känner mig som mest fri när jag får lägga intellektet åt sidan och bara låta mig vara närvarande i nuet. Närvarande helt utan tankar på vad jag borde gjort igår eller vad jag bör göra i morgon. Att få stänga av sin hjärnas analytiska sida och bara vara är fantastiskt skönt och det är en frihet för mig som sträcker sig bortom ekonomisk frihet.

Jag är en person född i början av 80-talet i södra delen av Sverige. Mina ungdomsår spenderade jag med att träna och tävla i diverse individuella sporter, framförallt satsade jag på löpning och längdskidor men även på landsvägscykling och där har jag nog min främsta placering som 6,a i ungdoms SM. Som person så behöver en stor del frihet för att må bra. Att bara stå och jobba 5 dagar i veckan för att ha max 5 veckor semester varje år funkar inte för mig, det dödar min själ och således min hälsa. Jag har alltid behövt göra lite spännande saker för att känna mening i livet. Bergsbestigning/klättring är ett av mina absolut största intressen, tyvärr blir det oftast inte mer än en till ett par berg varje år, är ju som bekant lite ont om 4000 meters toppar i södra Sverige.


Några toppar jag gjort är:Mont blanc 4810 möh (Västeuropas högsta, gränsen Frankrike /Italien).

Grossglockner 3798 möh (Österikes högsta)

Marmolada 3343 möh (Dolomiternas högsta, Italien).

Förutom klättring och bergsbestigning så har jag även sysslat med fallskärmshoppning. skärmflygning och dykning.
Ett stort intresse är också längdskidor och att få åka ett långt natursnö spår en dag när det är blå himmel, 5 minus och snön bara gnistrar i solen det kan vara något av det bästa jag vet.

Senaste berget jag gjorde var Romsdalshorn i Norge vilket var det första berget jag någonsin gjort med en stor del riktig klättring. Här klättrade vi 300 meter med egna säkringar för att sedan få fantastisk utsikt över trollväggen och Åndalsnes.

Många har genom årens gång frågat mig varför jag klättrar. Behöver man ställa frågan kanske man aldrig kommer förstå svaret men för mig handlar det om att leva. Det handlar också om att vara fri från intellektets ständiga surr. Inget jag någonsin gjort kan nämligen få mig så närvarande i nuet som klättring. Tiden stannar upp och när jag väl är där på bergväggen försvinner alla tankar. Just i den stunden hade jag inte brytt mig om lägenheten bran ner eller om bilen blev stulen.

Jag har också alltid haft ett sug efter att resa, gillar att få se nya platser och få nya upplevelser. På nått sätt tycker jag mig bli mer mindful är jag väl är iväg. Hittills har jag hunnit göra tre långresor, där jag varit borta i tolv, tio, respektive fem månader. Två av dessa resor var så kallade working holliday resor där man tillåts jobba vilket jag också gjorde, då i Nya Zeeland respektive Australien. Därtill har jag gjort en hel del småresor. Några länder/områden som jag besökt är, Burma, Kambodja, Thailand, Malaysia, Fidji, Indonesien/Bali, Borneo, Mexiko, Brasilien, USA, Australien, Nya Zeeland och så de flesta av de större västeuropeiska länderna.

Kort om min placeringsstrategi
Mer finns att läsa här så tänker bara dra det lite kort i detta inlägg. Jag har en passiv strategi vilket innebär att jag inte kommer gå ur marknaden vid börsnedgång utan jag kommer alltid vara fullinvesterad inklusive ca 15% hävstång. (I alla fall så länge räntorna är fördelaktiga).

Jag satsar mestadels på Large cap bolag men kan tänka mig äga ett litet mindre antal mid cap bolag. Dock är jag inte intresserad av att äga smal cap annat än i en fond/ETF.

Bolagen jag köper skall ha lång historik och vara stabila med låg risk för konkurs. Ser gärna att de har en ledande position och en stor marknadsandel och att de verkar inom branscher där produkterna eller tjänsterna alltid kommer efterfrågas. Bolagen får gärna ha flera verksamhetsgrenar då jag upplever att detta minska risken. Ett krav är att bolagen delar ut då jag använder utdelningen till levnadskostnader. Jag ser gärna att bolagen har en lång historik av utdelningstillväxt

Portföljen skall bestå av en kombination värdepapper med hög direktavkastning och värdepapper med god utdelningstillväxt där den senare skall stå för 70-80% av portföljen. För att sprida risken satsar jag en del av pengarna i ETF,er och i investmentbolag. Därtill vill jag ha många värdepapper för att ytterligare sprida risken.

Eftersom jag vill ägna mitt liv åt andra saker än att ständigt bevaka börsen så tycker jag det är viktigt att äga många bolag. Då behöver jag inte ha stenkoll för skulle ett bolag gå i konkurs så påverkar det inte portföljen särskilt mycket. När detta skrivs har jag ca 2-3 % per bolag så en konkurs slår inte speciellt hårt mot portföljvärdet.

4 kommentarer:

 1. Intressant läsning och inspirerande! Tack för att du delar med dig / Joel

  SvaraRadera
 2. Hej, tack :) kul att du finner det inspirerande.

  SvaraRadera
 3. Skulle gärna komma i kontakt med dig, samma inställning till livet och jag har tom "haft" samma autoimmuna sjukdom...

  Skicka gärna ett mail på jakobpalmqvist@gmail.com

  Mvh,

  Jakob

  SvaraRadera
 4. Hej Living, har nu skickat mina uppgifter till din e-post.

  SvaraRadera