torsdag 24 november 2016

Teckning utan företräde

För en tid sedan anmälde jag mig till teckning i tele2,s nyemission, då passade jag samtidigt på att anmäla mig för teckning utan företräde. Idag blev jag medlad hur många aktier jag fått och det blev som jag trodde mkt lite.

Hade tecknat mig för 2831 aktier (150 043 SEK) och fick 9 aktier,
alltså blev tilldelningen endast 0,32 % för min del.

När det gällde samboportföljen så tecknade jag mig för alla teckningsrätter samt att jag skrev upp mig på 300 aktier tecknade utan företräde, dessa skulle kosta 15 900 kr men här fick jag ingen extra tilldelning alls. Vad beror då detta på?

Ja troligtvis att jag helt enkelt tecknade mig för ett för litet antal aktier.
0,32% av 300 aktier är ju 0,96 aktier och eftersom man inte kan få mindre än 1 aktie så måste detta varit orsaken till att jag inte fick någon.

I juni tecknade jag mig även för Castellums nyemission. När det gäller teckning utan företräde så önskade jag 1100 aktier (84 700 SEK) och då fick jag 3 aktier. DVS 0,27%

Summa summarum så kan man konstatera att man får ta i så man skiter ner sig om man skall lyckas få några aktier tecknade utan företräde. Med det i vetskap kommer jag i framtida nyemissioner när det gäller stora attraktiva bolag (där många vill teckna) att teckna mig för ännu större summa för att på så vis lyckas roffa åt sig en större tilldelning. Har man en kreditlina hos sin mäklare så behöver man ju inte ens ligga ute med pengar först vilket gör det väldigt smidigt att teckna sig för en större summa.

2 kommentarer:

  1. Vilken bra plan. Teckna dig för hundra miljarder aktier med sikte på att få tusen. Jobbigt bara om man får full tilldelnining och måste pröjsa för hundra miljarder aktier...

    SvaraRadera
  2. Jo allt för mycket kan man ju inte våga teckna sig för men rent krast så länge du har täckning för det på krediten så är det ju lugnt. Skulle dock inte våga teckna mig för betydligt mer än vad jag egentligen vill ha när det gäller mindre bolag där färre är intresserade av teckning.

    SvaraRadera