tisdag 4 oktober 2016

Portföljen äntligen klar

Har varit ganska lugnt här på bloggen en tid nu, har lagt mycket tid på att få klart portföljen och har inte riktigt haft tid över till bloggen. Nu kan jag i alla fall stolt presentera min färdiga portfölj, hamnade på hela 38 bolag vilket var mycket mera än vad jag tänkt mig från början. Hade siktat på runt 25-30 VP men när man väl hittat bolag man gillade så kändes det mentalt surt att plocka bort dem och vipps så hade man 38 placeringar.

Är nu fullinvesterad sedan mitten av September, planen var egentligen mitten av oktober men börsen drog iväg utav bara tusan så jag kände att jag ville få ut alla pjäserna så snabbt som möjligt. Nu planerar jag ligga på denna portföljen under väldigt lång tid, huvuddelen av portföljen kommer jag troligtvis aldrig sälja men sen lär det väl bli någon framtida mindre ändring även om man inte tänker så nu.

Vad jag skall jobba med det närmaste är att jag skall amortera ner min belåning som jag tyckte blev lite väl bra. Har nu en total hävstång på 23 % och jag vill maximalt ligga på 17 %. Har i dagarna sålt av min sista fond - Camelot, (väldigt bra fond för övrigt) och skall nu ta dessa pengar för att amortera av en del av lånet.

Min årliga utdelning hamnade på trevliga 249 000 SEK, till detta bör jag kunna få en årlig tillväxt på i alla fall 5 %. Sen försvinner ca 20 000 i ISK avgift och därtill ca 10 000 i källskatt som jag för visso får tillbaka om 2-3 år. Ränta på lån skall också avräknas med ca 10 000 så i slutändan bör jag ändå ha drygt 200 000 över. Dessa 200 täcker mer än väl mina årliga levnadskostnader, nackdelen är att jag nästa år kommer få lägga i princip hela årets utdelning i kapitalvinstskatt eftersom jag såld av allt mitt tidigare innehav som låg på vanligt aktie/fondkonto. Men räknat från 2018 så är jag ekonomiskt fri vilket känns fantastiskt.

Har nu uppdaterat portföljsidan, alla bolag är med och har även gjort en liten sammanfattning längre ner på sidan där jag snabbt går igenom vilket typ av placering det är och varför jag köpt. Har även uppdaterat Fördelning & portföljdata, där kan man se portföljens direktavkastning, fördelning, hävstång med mera.

Nu skall det bli skönt att fokusera lite mindre på börsen och låta pengarna jobba i lugn och ro. Det närmsta jag skall göra är att fila på min belåningsstrategi men i övrigt har jag tänkt att fokusera på lite andra saker den kommande tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar