söndag 30 oktober 2016

Avanza superlånet VS Nordnet knockoutlånet

Har fokuserat en del på frågor kring belåning det senaste och en fråga som väckts var. Vem har det bästa erbjudandet, Nordnet knockoutlånet eller Avanza superlånet.

Gjorde en kalkyl i Excell för att ha lite koll på mina belåningsnivåer och kunde nu smidigt utläsa vad som verkar vara mest fördelaktigt som kund.

Jämförelsen grundar sig i att man lånat 20% av belåningsvärdet på sin Nordnet portfölj och har en belåningsgrad på 80% samt för Avanzas del lånat 20% av marknadsvärdet för godkända superlåns VP. OBS 1,71 % ränta hos Avanza gäller superlånet för PB-kunder, resultatet kan se annorlunda ut om man ej erhåller denna ränta.

Jag kom fram till följande.

Nordnet tar 0,99% ränta tills belåningsvärdet backat 37% därefter 2,49% ränta tills belåningsvärdet backat 58%. Därefter tar man 5,85% ränta ända fram tills verklig överbelåning uppstår och tvångsförsäljning sker.

Avanza tar 1,71% ränta fram till att marknadsvärdet för godkända superlån-VP backat 43%. Därefter tar man ordinarie ränta för PB kund på 3,51% fram tills dess att gräns för  verklig överbelåning och tvångsförsäljning nås. För vanliga kunder med platina tar man 5,54 % i ordinarie ränta.

Slutsatsen blir att med dagens räntevillkor så känns Nordnets villkor attraktivare. Endast om portföljen backar mer än 58 % känns det bättre med Avanzas lån. Att portföljen backar mer än 58 % kommer dessutom ske väldigt sällan. Framförallt är det mycket fördelaktigare att välja Nordnet om man inte är Private banking kund hos Avanza för då betalar man hela 5,54 % i ordinarie ränta.

Fördelen med Avanza som PB kund är dock att även om man skulle passera gränsen för 35% av marknadsvärdet för superlån VP och då få ordinarie ränta på 3,51% så gör man ändå ett arbitrage som utdelningsfokuserad investerare. För min egen del har jag en direktavkastning på ca 5 % vilket gör att jag aldrig behöver känna att jag går med förlust på lånet, detta oavsett hur mycket portföljen än backar. Backar portföljen mer än 58 % hos Nordnet blir den ordinarieräntan 5,85% således blir det en årlig förlust där på lånet. (räknar ej med skattereduktion på lån då)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar