torsdag 23 juni 2016

Sparmål 1 är uppnått, good times !

Idag blir lite av en historisk dag för när jag räknade i hop framtida utdelningar för mina sista köp så inser jag att jag idag 2016-06-23 uppnått Mål 1. För er som inte känner till målen så var mål 1 att kunna ha täckning för att bosätta mig i Thailand och få hela levnadskostnaden täckt av årlig utdelning. Denna dröm har alltså idag gått i uppfyllelse :)

Vid tidigare långresor i Thailand har jag klarat mig på 300 kr per dag och då är allt inräknat så som boende, mat, roliga aktiviteter, resor med mera. Bor man där så lär man kunna få ner den kostnaden ganska mycket. Man lär ju inte dyka varje dag eller göra turistgrejer varje vecka samtidigt som man kanske köper sig ett boende som man sparar pengar på, samt att man där kan laga billig frukost och kvällsmat istället för att köra alla tre mål på restaurang.

Hade jag varit singel nu så hade jag utan tvekan åtagit mig denna plan, nu är jag med Sambo som jag tycker mycket om så därför kommer jag gå på mål nummer två med full energi.

Mål nummer två blir att få täckning för båda oss och då räknar jag med 600 kr per dag, detta kommer bli lite att bita i och kommer ta lite tid men med målmedvetenhet är det ingen omöjlighet. I dagsläget klarar vi gemensamt exakt ett halvår i Thailand varje år. Då har jag visserligen inte räknat in kostnader för försäkringar och flyg osv.

I sommar kommer jag fortsätta att aggressivt köpa in fler bolag och flytta över mer pengar till utdelningsportföljen och siktar på att ha flyttat över ca 70 % innan slutet på november. Vad gäller den Svenska börsen tror jag att vi borde kunna bottna till hösten, rent säsongsmässigt brukar ju vinterperioden vara något starkare och dessutom så är det få gånger en bear market hållit i sig längre än ca 1,5 år.

Bolag som jag kommer kolla närmare på inom det närmsta är det franska Investmentbolaget Wendel, därtill kommer jag spana på ytterligare ett Svenskt investmentbolag och där lutar det åt Latour. Totalt behöver jag ca 5 placeringar till innan jag är klar med antal bolag i portföljen. Då kommer jag ligga på 2,5 % - 5 % per placering. Totalt kommer jag då ha runt 35 placeringar och troligtvis kommer min yield on cost hamna på ca 4-5 % så detta innebär att skulle det gå illa på börsen så skulle jag i princip kunna få en konkurs varje år utan att förlora annat än just bara årets utdelning. Är man långsiktig som jag är och tänker som så att jag skall lägga dessa placeringar i byrålådan så käns en sådan riskspridning skön att ha.

Kommer också spana lite på att plocka in ytterligare fastighetsbolag men tycker direktavkastningen på de flesta är lite väl skral. Lutar åt att jag eventuellt plockar in Wihlborgs och Fast partner. samtidigt så funderar jag lite kring om jag verkligen skall behålla det amerikanska telekombolaget AT&T, kursen har gått upp en hel del och direktavkastningen är nu inte längre jätte hög, därtill är långsiktig uthållig kursökning inte trolig. Man kan få betydligt bättre direktavkastning hos de svenska teleoperatörerna så där får jag eventuellt kolla lite på alternativ. Ett anat bra utdelningsbolag jag kollat på är papper & förpackningsbolaget SCA, de har en fin utdelningstrend med stadigt stabil stigande utdelning, tyvärr är dock direktavkastningen i minsta laget men skall kolla lite mer även där innan jag bestämmer mig.

I övrigt vill jag påpeka att jag under portföljens skapande kommit att omvärdera min strategi, jag kommer kraftigt minska andelen i ETF,er för att istället öka upp andelen i Investmentbolag. Jag har mycket svårt att hitta bra svenska och europeiska ETF,er, då får man kolla i USA men där står börsen nära al time high samtidigt som dollarn historiskt just nu är relativt dyr, därför känner jag mig inte helt bekväm med att ha för mycket där, därför passar det bättre med svenska och europeiska investmentbolag.

Sen har jag även tänkt om en hel del vad avser hög utdelning nu VS utdelningstillväxt. Först skulle jag fokusera stora delen av portföljen på hög utdelning nu men då tyvärr till priset av dålig eller obefintlig utdelningstillväxt. Nu har jag tänkt om och jag siktar på att minst 65 % av alla placeringar skall kunna ge en möjlighet till utdelningstillväxt. Jag väljer alltså att nu de kommande åren ta en något lägre utdelning för att få en högre sådan längre fram.

Så där nu blir det ett par köp till idag sen packar vi husbilen för att dra ner till Skåne och Kullaberg för lite midsommar-klättring och framförallt avslappning från allt som heter placeringar det närmaste dagarna, även om det är kul så har det blivit lite väl mycket tid på detta det senaste så nu blir det gött med lite chill-moode.

Trevlig midsommar och ät nu inte för mycket sill och potatis, av någon anledning brukar man kunna känna sig väldigt bakfull dagen efter vid för stora portioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar