fredag 6 januari 2017

Om mig & bloggen

Syftet med bloggen och placeringarna

Bloggen började framförallt som en ekonomiblogg, en slags dagbok där jag för anteckningar om mina placeringar men också som en plattform där jag kan dela med mig av mina erfarenheter till andra. Syftet med placeringar är att bli ekonomiskt fri! 
Fri på så sätt att jag kan bestämma över min egen tid och fri på så sätt att om någon arbetsgivare "arslar" sig så kan jag ge dem fingret och dra.

Jag är trött på att springa runt i ett hamsterhjul där man tvingas lägga 65-70% av sin vakna tid på jobbrelaterade aktiviteter och sen endast få ynka 5 veckor semester varje år.

Jag är också trött på att tvingas samman med människor som jag annars inte ens skulle hälsa på, trött på att bli utsatt för manipulerande maktlystna chefer som använder sig av härskartekniker för att kuva sin personal.

Och alla de här jäv.... mötena man skall springa på hela tiden, hur skönt vore det inte att slippa dem.

Likaså är jag trött på att tvingas i hop med energitjuvar till kollegor som jag inte önskat. 

Jag är också trött på att behöva be någon snällt för att kunna gå till tandläkarna en dag eller för att kunna få vara ledig en helg, etc.
 
 
Men framförallt är jag trött på att ha jobb som stressar mig och gör min kroniska autoimmuna sjukdom (Ulcerös kolit) värre. Jag vill helt enkelt kunna lägga upp min egen dag och styra över mitt eget liv, och detta vill jag göra för att jag tror mig bli lyckligare av det.

Men sen inser jag också att frihet handlar så mycket mer än om bara ekonomi. I grund och botten så är det nog snarare en upplevelse och en tolkning av livet än en faktisk summa på kontot. 

Eftersom frihet är mitt absoluta mål så är ekonomisk frihet endast ett delmål, huvudmålet är att kunna känna sig själsligt fri och ha god psykisk och mental hälsa.

Vad frihet är för oss är nog högst individuellt men för utom att kunna ha makt över sitt eget liv så har jag märkt att jag känner mig som mest fri när jag får lägga intellektet åt sidan och bara låta mig vara närvarande i nuet. Närvarande helt utan tankar på vad jag borde gjort igår eller vad jag bör göra i morgon. Att få stänga av sin hjärnas analytiska sida och bara vara är fantastiskt skönt och det är en frihet för mig.

Att ha ett ordentligt kapital kan vara en stor frihet, men har du inte mentalt välmående och fysisk hälsa så spelar alla pengar föga roll. Därför har jag med tiden tagit beslutet att vidga bloggen till att även omfatta ämnen kring hälsa & liv.


 
Historik
Mina första placeringar gjorde jag i 18 års åldern och då visste jag knappast vad en aktie var. Än mindre vilka risker vissa typer av aktier innebar. På inrådan av en bekant placerade jag 90 % av mina pengar i tre förhoppningsbolag, Lign multiwood, Hydropulsor och Cellpoint, sen kom It-kraschen och 11 September 2001, varvid min forna portfölj hade tappat 90 % av ursprungsvärdet tack vare flera konkurser.
 
Länge tänkte man positivt och hoppades på en återhämtning av aktierna. Dock var jag då inte medveten om vad som hade krävts för att hämta hem ett värdetapp i den storleken.  90% ner tänkte man, äsch det behöver väl gå upp 90% så är man på noll igen. Ha ha, det kan man ju skratta åt idag. 900% krävs för att ta igen ett sådant fall. Resultatet blev helt enkelt att jag tappade intresset för aktier och därför avstod jag placeringar under många år framöver. 

Att spekulera bort 450.000  kr var naturligtvis surt men man får glädjas åt att det var en bra lärdom, nu vet jag att förhoppningsbolag på smålistorna inte är något för mig. Det är rent spel och chansen att göra mycket pengar är nog inte nämnvärt större än att spela på lotto, i alla fall inte för mig och framförallt inte med den passiva investerings still som jag nu kör.Under mina placerings år har jag också hunnit med att sitta 12 månader med day/swing trading. Jag hade länge varit sugen på att testa detta för att se om det skulle kunna gå att leva på. Resultatet var väl blandat, gjorde bra affärer så väl som dåliga men när året summerades låg jag trotts allt på minus. Ska väl inte dissa det helt och hållet för det skulle nog kunna gå att leva på om man blev duktig. Dock tror jag väldigt få personer har rätt psyke och kunskap för att lyckas. Skulle 100 personer testa skulle jag bli förvånad om mer än 1-2 personer skulle lyckas.

Det krävs oerhört mycket vad gäller disciplin, struktur, money management, psyke och tid. För min del så var jag noga med att begränsa insatsen för att inte riskera för mycket och om jag skulle kunna leva på det med den insatsen som jag hade så skulle jag ha behövt överavkasta börsen med 8 gånger. För min del tror jag faktiskt inte att jag hade kunnat lyckats med det. Dessutom så insåg jag att det tar extremt mycket tid i anspråk. Du måste sitta framför datorn hela dagen och kolla än det ena och än det andra och vad är det för vitts, då kan man ju lika gärna jobba och tjäna trygga pengar utan att riskera stora förluster. Därtill skall också läggas till den känslomässiga utmaningen, du skall kunna må bra av att ha fått 10 förluster på rad och kunna handla rationellt utan att din handel påverkas av dina känslor.
 
 

Detta är mycket svårt, i alla fall för mig. Så jag är glad att jag fått testa, jag har lärt mig mycket om teknisk analys vilket jag har nytta av till mina vanliga placeringar men jag har också insett att detta inte är något för mig.


Så vem är jag? Jag är en person född i början av 80-talet i södra delen av Sverige. Mina ungdomsår spenderade jag med att träna och tävla i diverse individuella sporter, framförallt satsade jag på löpning och längdskidor men även på landsvägscykling och där har jag nog min främsta placering som 6,a i ungdoms SM. 

Som person så behöver en stor del frihet för att må bra. Att bara stå och jobba 5 dagar per vecka för någon bossig arbetsgivare och ha max 5 veckor semester varje år funkar inte för mig, det dödar min själ och således min hälsa. Jag har alltid behövt göra lite spännande saker för att känna mening i livet.


Bergsbestigning/klättring är ett av mina absolut största intressen, tyvärr blir det oftast inte mer än en till ett par berg varje år, är ju som bekant lite ont om 4000 meters toppar i södra Sverige. Några toppar jag gjort är: Mont blanc 4810 möh (västeuropas högsta, gränsen Frankrike /Italien). Marmolada 3343 möh (dolomiternas högsta, Italien). Grossglockner 3798 möh, (Österikes högsta) vilket för övrig är bilden ovan och nedan. 


Förutom klättring och bergsbestigning så har jag även sysslat med fallskärmshoppning, skärmflygning och dykning. Ett stort intresse är också längdskidor och att få åka ett långt natursnö spår en dag när det är blå himmel, 5 minus och snön bara gnistrar i solen det kan vara något av det bästa jag vet.

Senaste berget jag gjorde var Romsdalshorn i Norge (bild nedan). Många har genom årens gång frågat mig varför jag klättrar men har inte haft något riktigt bra svar för än under senare år. Jag har bara vetat att jag gillar det!
Nu vet jag att det handlar om att vara fri från intellektets ständiga surr. Inget jag någonsin gjort kan nämligen få mig så närvarande i nuet som klättring. Tiden stannar upp och när jag väl är där på bergväggen försvinner alla tankar. Just i den stunden hade jag inte brytt mig om lägenheten bran ner eller om bilen blev stulen. Allt som finns då är naturen runt omkring mig och det största problemet jag har i stunden är vart jag skall placera nästa säkring.

Jag har också alltid haft ett sug efter att resa, gillar att få se nya platser och få nya upplevelser. På nått sätt tycker jag mig bli mer mindful är jag väl är iväg än när man går hemma i Sverige fast i ett hamsterhjul.

Hittills har jag hunnit göra tre långresor, där jag varit borta i tolv, tio, respektive fem månader. Två av dessa resor var så kallade working holliday resor där man tillåts jobba vilket jag också gjorde, då i Nya Zeeland respektive Australien. Därtill har jag gjort en hel del småresor. Några länder/områden som jag besökt är, Burma, Kambodja, Thailand, Malaysia, Fidji, Indonesien/Bali, Borneo, Mexiko, Brasilien, USA, Australien, Nya Zeeland och så de flesta av de större västeuropeiska länderna. Nedan dyker jag och min sambo med Bull Sharks i Mexiko utanför play del Carmen.


Kort om fonderingars placeringsstrategi
Mer finns att läsa här så tänker bara dra det lite kort i detta inlägg. Jag har en passiv strategi vilket innebär att jag inte kommer gå ur marknaden vid börsnedgång utan jag kommer alltid vara fullinvesterad inklusive ca 15-20% hävstång. (I alla fall så länge räntorna är fördelaktiga).

Jag stattsar mestadels på Large cap bolag men kan tänka mig äga ett litet mindre antal mid cap bolag. Dock är jag inte intresserad av att äga smal cap annat än i en fond/ETF.

Bolagen jag köper skall ha lång historik och vara stabila med låg risk för konkurs. Ser gärna att de har en ledande position och en stor marknadsandel och att de verkar inom branscher där produkterna eller tjänsterna alltid kommer efterfrågas.

Ett krav är att bolagen delar ut då jag använder utdelningen till levnadskostnader. Jag ser gärna att bolagen har en lång historik av utdelningstillväxt

Portföljen skall bestå av en kombination värdepapper med hög direktavkastning och värdepapper med god utdelningstillväxt där den senare skall stå för 70-80% av portföljen. För att sprida risken satsar jag en del av pengarna i ETF,er och i investmentbolag. Därtill vill jag ha många värdepapper för att ytterligare sprida risken.Det viktigaste för mig är utdelning och utdelningstillväxt och jag bryr mig inte jätte mycket hur kapitalet utvecklar sig. Slår jag index är det givetvis kul men detta är inget jag eftersträvar till varje pris.

Eftersom jag vill ägna mitt liv åt andra saker än att ständigt bevaka börsen så tycker jag det är viktigt att äga många bolag. Då behöver jag inte ha stenkoll för skulle ett bolag gå i konkurs så påverkar det inte portföljen särskilt mycket. När detta skrivs har jag ca 3 % per bolag så en konkurs slår inte speciellt hårt mot portföljvärdet.

4 kommentarer:

 1. Intressant läsning och inspirerande! Tack för att du delar med dig / Joel

  SvaraRadera
 2. Hej, tack :) kul att du finner det inspirerande.

  SvaraRadera
 3. Skulle gärna komma i kontakt med dig, samma inställning till livet och jag har tom "haft" samma autoimmuna sjukdom...

  Skicka gärna ett mail på jakobpalmqvist@gmail.com

  Mvh,

  Jakob

  SvaraRadera
 4. Hej Living, har nu skickat mina uppgifter till din e-post.

  SvaraRadera