fredag 4 mars 2016

Investeringspsykologi och råd för lyckat sparande

Här kommer en illustration hur en dålig placeringspsykologi kan fungerar. Jag har själv tidigare gjort detta misstag och jag tror att det är ganska vanligt bland småsparare. Framförallt bland nybörjare. Man är helt enkelt alldeles för kortsiktig och man fokuserar bara på kursutvecklingen. Då kursutvecklingen är själva huvudmålet känns det som ett misslyckande då man ser att man dag efter dag förlorar pengar och så blir man nervös och vill sälja av för att inte förlora allt. Kanske har man gjort någon stor förlust någon gång som ligger i bakhuvudet och spökar. Samtidigt så är människan hoppingivande och man dröjer med att sälja en vinst för att man tänker. - Shit det har gått bra nu, det går säkert upp mera, vore ju synt att sälja nu.

 Därför tycker jag att man skall vara långsiktig, man skall inte hålla på att köpa och sälja hit och dit utan man skall lägga krutet på att hitta bra placeringar för att i princip äga livet ut. Dessa skall man sedan stå fast vid både i regn och solsken på börsen. Fokus bör vara på utdelningen istället. Har du fokus på denna innebär det att när Aktien väl backar så får du ett tillfälle att köpa på dig mer till billigare peng och på så sätt kan du bättra på din direktavkastning. Men ett långsiktigt tänk och en utdelningsstrategi så kommer du sitta lugnt i båten trotts att det stormar på börshavet. Utdelningen kan du sedan använda för att köpa nya andelar för att på så vis få ännu mer i utdelning och så här håller du på tills du har byggt upp ett så pass stort kapital så att du kan leva på utdelningen.

Klicka gärna på bilden och kolla in illustrationerna, jag tror du kommer känna igen dig. Nu med min utdelningsstrategi och långsiktiga tänkande har jag fått ett psykologiskt skönt lugn, jag oroar mig inte längre för börsras utan blir faktiskt lite glad då jag får möjlighet att öka på min direktavkastning när kurserna rasat. Dessutom så har jag ett bra kassaflöde i portföljen, jag får varje månad in någon utdelning som jag kan använda till nya köp när väl ett bra läge infinner sig.
De bolag jag satsar på är stora stabila och lite lätt tråkiga. Nä de är inga nya fingerprints, för jag vet av erfarenhet att satsar man på förhoppningsbolag för att tjäna mycket pengar snabbt ja då är risken mycket stor att du en gång kommer förlora mycket pengar ännu snabbare.

Visst tycker man att det är kul men förhoppningsbolag så kan man ju investera men man måste vara medveten om att risken är mycket hög, du skulle nog lika väl kunna gå och köpa en lottsedel. Vill man ändå investera i sådana bolag så skulle jag rekommendera att bara sätta in en mycket liten summa, mer bara som en kul grej.

Nä investering skall vara tråkig på så sätt att du skall välja bolag som tuffar på så smått hela tiden, strunta i bolag som du tror på 2 års sikt kanske kan stå 1000% högre i kurs. Det är mycket bättre att välja stora stabila bolag, med en bra direktavkastning och fokusera på denna istället. Låt oss ta en titt på omxs30 sedan 1996 till 2016-03-04.
Ser det här verkligen ut som en tillväxtkurva, nja inte riktigt enligt min smak i alla fall. Skall  man dessutom lägga till  att vi högst troligt kommer falla en bra bit till neråt nu under 2016 så kommer grafen snarare se ut som en berg och dalbana. Runt mars 2012 hade man varit jätteglad och känt sig lyckad med sina placeringar men oktober 2002 så hade man legat på plus minus noll igen. Sen är det samma sak Juli 2007, man känner sig glad, placeringen har gått bra men november 2008 så är du återigen sur när placeringarna åter är  tillbaka nästan på inköpsnivå. Har du däremot en utdelningsfokuserad placeringsstrategi så har du hela tiden under dessa år fått dina utdelningar vilket under hela perioden hade varit väldigt mycket pengar. Du hade då antingen kunnat återinvestera dem eller helt enkelt använda dem till levnadskostnader. Med en sådan inställning kommer du lättare kunna stå ut med framtida börsfall, för du vet att du ändå kommer ha dina utdelningar.

Här kommer några saker som jag själv lärt mig.

Undvik placera i förhoppningsbolag, dvs bolag som knappt har en färdig produkt, bolag som ännu inte kommit i produktion eller andra bolag med hög risk. Drömmer du om att tjäna mycket pengar snabbt, spela på lotto istället. I många fall är det mindre risk för att förlora stora summor pengar i alla fall. All placeringar som kan generera mycket pengar snabbt kan ruinera dig ännu snabbare.

Välj istället stora stabila tråkiga bolag med stor marknadsandel som löpande växer i avseende när det gäller omsättning och vinst. Bolag som ger dig en bra långsiktig kurstillväxt och utdelningstillväxt. Visst du kommer inte göra några 2000% i dessa bolag men utdelningen kommer långsiktigt växa och ge dig en bra avkastning ändå. Hade du en ursprunglig direktavkastning på 4 % så kanske denna 15 år senare är uppe på 8-10 %.

Var inte kortsiktig, desto längre placeringshorisont desto mindre risk och desto större möjlighet för god avkastning.

Försök inte överlista börsen och konjunkturen det går inte i längden att lyckas med detta. Tro inte att du kan sälja på toppen och köpa på botten och att du kan göra detta resten av livet. Det är omöjligt att förutse framtiden. I slutändan tappar man bara avkastning på att ständigt gå in och ur börsen. Bättre att vara långsiktig och ligga kvar i sina placeringar även när det stormar på börsen för förr eller senare vänder det. Dessutom tar det tid och energi att ständigt försöka analysera och överlista börsen och att hela tiden gå in och hur marknaden, tid som du kan ha till trevligare saker.

Se till att ha en placeringsstrategi och se till att följa den.

Se också till att ha 20-30 % placerat i trygga placeringar som kan stå emot när det stormar på börsen. Bra är att ha några placeringar tex hedgefonder long/short som inte korrelerar med börsen. Se också till att du vikar om löpande så att du alltid har 20-30 % i trygga placeringar. På så sätt kommer du få sälja av Aktieplaceringar till en del när dessa gått upp mycket för att flytta över till tryggare placeringar, tex räntefonder eller låg-risk hedgefonder. Tvärt om gäller att när aktierna fallit mycket så att du har mer än 20-30 % i din trygga placering jag då är det bra läge att flytta över pengar till  aktierna för att på så vis återställa balansen. På så sätt får du automatiskt in nya pengar till aktieplaceringar när dessa väl rasat mycket och förhoppningsvis kommer du in någonstans nära botten innan det vänder uppåt.

Var försiktig med belåning och placera inte pengar på aktiemarknaden som du måste ha inom en kort tid.

Fokusera på utdelningen istället för på kursutvecklingen. Utdelningen är i de flesta fall mer kontinuerlig och pålitlig än Aktiekursen. Utdelningen är bolagets sätt att ersätta dig för att du köpt en del av bolaget. Du får då en del av dess vinst. Aktiekursen är mer spekulation och behöver inte ha med bolaget att göra utan kan påverkas av externa saker så som ränteutvecklingen och konjunkturutvecklingen eller politiska händelser etc. visst på lång sikt skall en akties kurs gå upp om dess vinster ökar men på kort sikt är det ren spekulation. Strunta i detta och lägg fokus på utdelningen.

Välj inte enbart aktier med hög utdelning då dessa ofta har en högre risk och ofta en lägre eller obefintlig utdelningstillväxt och kurstillväxt. Blanda så att du även plockar in bolag som kan ge dig en bra utdelningstillväxt och kurstillväxt på så sätt får du en allt högre utdelning efter tid och du kompenseras således upp för framtida inflation.

Smäck inte in alla pengar på en och samma gång, risken är stor att tajmingen är fel. Sprid istället dina inköp över tid. Då blir det förvisso aldrig som så att du köper på botten men du kommer aldrig heller köpa på toppen, i alla fall inte vad avser din inköpskostnad i snitt.

Likaså gäller sälj inte allt på en och samma gång, sprid ut försäljningen över tid så slipper du ta risken att du säljer på en botten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar