lördag 30 januari 2016

Smarta lån/Hävstång

Låna pengar, bli rik och tjäna pengar med hjälp av andras tillgångar. Fixa dig en hävstång på eget kapital med 286 % med en riskspridning på 50 bolag. Låter det fantastiskt bra? Då bör du nog inte läsa detta inlägg. I annat fall kan du fortsätta att läsa. 

Detta inlägg kommer handla om skillnaden mellan bra och dåliga lån. Tidigare i livet har jag alltid sett lån som något dåligt, något som gör mig mindre fri och mindre lycklig. Mycket tack vare detta tänk så har jag aldrig haft lån. Jo nu ljuger jag, en gång har jag haft studielån som jag använde till aktieinvesteringar :) shhh tyst så ingen sosse hör detta :). Och en gång har jag haft en avbetalning på en mobiltelefon men förutom detta så har jag aldrig haft några lån. Detta har inte med att göra att jag varit en bortskämd en jävel utan det har snarare att göra med resonemanget ovan. Har jag velat göra något eller köpa något har jag alltid sett till att först spara ihop pengar till detta för att på så sätt slippa låna pengar. Nu kanske en del som känner mig tänker men det där stämmer ju inte han handlar ju jämt på kreditkort. Jo så är det, jag kör alla mina månatliga utgifter utom hyra via SAS eurobonus MasterCard kreditkort, men än så länge så har jag alltid betalat tillbaka hela månadens skuld så jag har aldrig fått några kreditkostnader. Däremot får jag massa SAS poäng som jag  kan resa för :) I dagsläget har jag en enkel biljett till exempelvis new york om jag så önskar. Ett inlägg om detta kommer i framtiden.

Nu var det ju dock inte om kreditkort som detta skulle handla om utan om skillnaden på lån och lån. Så som jag ser det så finns det bra lån och dåliga lån. Ett bra lån för mig är ett lån som ger mig mer pengar och ett dåligt lån är ett sådant som kostar pengar. Ur min synvinkel är något av det sämsta lånet man kan ta ett billån, framförallt på en ny bil. Du köper bilen och kör ut den från handlaren och direkt sjunker bilen 30 000 kr sen för varje år som du har den så sjunker bilen i värde med ett antal tusenlappar. Utöver detta så har du kostnader för försäkring, bensin, olja, reservdelar, besiktning, skatt, däck med mera. Pengarna rent utan springer iväg från dig och har du då dessutom lånekostnader på runt 5 % per år så blir det en dyster resultaträkning att göra.

Skulle man köpa en ny bil för 230 000 kr så kan man se på Swedbanks uträkning till höger att denna skulle kosta 6340 kr per månad. Skulle man dessutom ha lån på denna till 5 % så tillkommer en räntekostnad på 11500 kr per år vilket per månad blir 958 kr. Säkerligen tillkommer fakturaavgifter och uppläggningsavgifter så här kan vi nog avrunda till 1000 kr per månad. Alltså total kostnad per månad för bil och lån är alltså 7340 kr vilket är mycket pengar. Är det värt det? personligen för mig nej.

7340 kr * 12 månader = 88080. Kan man göra smartare val för dessa pengar? definitivt!

Som jag tidigare nämnt drivs jag inte av statusjakt som så många gör. Vissa verkar tro att deras liv blir lyckligare bara för att de har den senaste bilmodellen eller den senaste telefonen etc. Och visst blir ditt liv verkligen lyckligare av detta ja då är det inget fel i det. Men för mig så vet jag att den nya bilen kommer vara kul ungefär i 2 månader sen kommer jag inte tänka mer på det. Jag kommer sätta mig i bilen varje måndag lika måndags-sur som vanligt och köra till jobbet utan att ha någon glädje av att jag sitter i en ny bil. 

Sen har jag förvisso förståelse för att man vill ha en driftsäker bil som kan ta en till jobbet utan att krångla men behöver man verkligen ha en helt spillrans ny bil för detta? Är det verkligen värt pengarna? Dessutom är det inte nog med att du har kostnader på 7340 kr per månad för din nya fina bil du skall dessutom amortera ner lånet varje månad också med ytterligare 1000-2000 kr. Och vad händer dagen då du amorterat av hela lånet och vill sälja bilen. Ja troligtvis har då 10 år gått och även om bilen nu är avbetalad så är den värd endast 15 000 kr. Du har alltså slitit röven av dig för att täcka upp månadskostnaden för den nya bilen, jobbat som fa... för att kunna amortera av lånet och sen den dagen då du säljer får du bara 15 000 kr tillbaka.

Men vad skall jag då lägga mina surt förvärvade pengar på om jag inte skall köpa en ny bil. Något måste jag väl ändå få blåsa dem på?

Ja mitt förslag är: 88080 kr ger den ekonomiskt sinnade personen 293 dagar i exempelvis Thailand (300 kr per dag). Eller så placerar du exempelvis i en ETF med utdelning så som global x super dividend som ger dig runt 7 % varje år, vilket i så fall blir 6166 kr per år. Dessutom med en god möjlighet till värdetillväxt så att den dagen du säljer av ETF, en så har du trotts att du tagit av utdelningen ändå fått en god tillväxt på kapitalet. Vad väljer du? För mig är det lätt, jag vill undvika allt som gör att jag blir mer beroende av samhällets hamsterhjul. I Detta fall lägger jag till något i mitt liv som gör mig mer beroende av min egen arbetsinsats. Jag får tilltagande kostnader som gör mig mindre fri, jag måste jobba mer för att täcka bil och lånekostnader osv. Slänger vi sedan på lite kredit lån, sms-lån och bostadslån på det så skapar du dig en situation som bildligt kan liknas denna.
Låt säga att chefen nu kommer och säger. - Ja du har ju förvisso varit på jobbet i år men jag är inte riktigt nöjd med vad du presterat. Du får allt ta och bli lite mer aktiv i......... Så i år blir det ingen löneökning för dig..... ååå så en sak till vi kommer börja jobb helg nästa år också och det schemat gäller ju dig också.... Sen tycker jag också att du har en lite attityd som du allt får ta att lägga av med..... osv, bla. Hur blir det nu? Du sitter med lån över huvudet, lån som dessutom gör dig fattigare för varje dag som går. Kommer detta då öka sannolikheten att du står upp mot din chef. NEJ du sätter dig bara allt mer i dennes makt och vågar du nu verkligen byta jobb? Byter jag får jag ju en provanställning och vad händer om jag inte får jobba kvar? Hur skall jag då kunna betala mina lån, å nej det får inte hända... bäst jag stannar kvar och biter ihop. Fuck that!
Slå dig fri och klipp av bojorna som håller dig fången. Slå dig fri från konsumtionssamhällets fällor och mänsklighetens strävan efter status. Du behöver inte allt det där senaste av allt. Du behöver inte ha en Rollex, BMW, Iphone 6 med extra allt eller för den delen heller inte någon Gucci väska eller G-star byxor. Men då kanske vissa tänker äsch äää va fan jag tjänar så mycket deg ändå så jag kan lika väl blåsa upp min lön, vore ju synd att dö med pengar på banken liksom. Ja det är ju ett val man kan göra, älskar man att jobba och vill göra detta fram tills man dör, ja då fungerar ju detta bra. Då kanske man rent utav skall vidareutbilda sig för att bli VD eller liknande så att man får ännu mer pengar att blåsa på dyra viner, champagner, bilar etc. Men för min del så vet jag att detta inte hade gjort mig lyckligare som person. Jag hade bara fått jobba mer och visst jag hade fått mer pengar men samtidigt ingen tid att spendera mina pengar på. Vad är då meningen med detta, jobba för att sen dö. Nä fuck that, jag lever verkligen inte för att jobba, möjligtvis kan jag sträcka mig till att jobba för att överleva, Men även det låter tråkigt. Helst av allt jobbar jag någon gång i bland med saker jag tycker är kul, bara för att det är kul. Men hur skall man då nå hit. Jo såvida man inte är född med silversked i mun så krävs ändå strävsamhet och jobb. Det krävs också bortprioriteringar och smarta besparande val. Men om du nu vill snabba på den här processen hur kan du då göra? Hur blir du snabbare ekonomiskt fri?

Ett sätt är att använda dig av smarta lån. Vad är då ett smart lån? Jo ett sådant är enligt mig ett lån där du som låntagare tjänar pengar på andras pengar. Där du som låntagare trotts ränta kan generera en tillväxt av lånat kapital. Har du en värdepappersportfölj hos exempelvis Avanza så kan du få en kredit att investera för om du pantsätter/belånar på ditt befintliga innehav. Belåningsvärdet dvs hur mycket du får låna beror på vilka värdepapper du har. Många fonder ger runt 50 % i belåningsvärde vilket innebär att har du 100 000 i fond x så kan du låna runt 50 000 för att investera i valfritt värdepapper. Nu i verkligheten är det inte smart att låna upp till hela sitt belåningsvärde för om underliggande värdepapper skulle gå ner i värde så sjunker belåningsvärdet och du riskerar då att bli överbelånad varvid Avanza kan sälja av befintligt innehav för att reglera detta. Med har du 50000 i kredit och dina värdepapper som ligger till grunden för ditt belåningsvärde år någorlunda stabila så kan du låna 25 000 kr utan att ta allt för stor risk. Dock är det viktigt att du ser till att de värdepapper du använder som pant inte kan backa allt för mycket vid en framtida finanskris. De värdepapper som jag har till grund för mitt belåningsvärde har aldrig backat mer än 10 % vid någon större ekonomisk kris, detta ger ett stabilt belåningsvärde som inte kommer backa allt för mycket. Lånar jag 50% av mitt belåningsvärde så är jag helt säker på att Avanza aldrig skall behöva sälja av mitt innehav för att jag blir överbelånad.
Sen måste man vara medveten om att börjar man använda lånade pengar för att investera så tar man också en risk. Här måste man väga risk och reward förhållandet för att fastställa om det är värt risken. Man skall absolut inte ge sig in i värdepappershandel med lånade pengar om man inte vet vad man gör för det kan få ekonomiskt katastrofala konsekvenser om man gör fel. Viktigt är att sätta sig ner och lägga upp en strategi för hur man skall lägga upp det och för min del så har jag satt upp strikta regler för vilka typer av värdepapper jag får låna till. Jag har också bestämt mig för att aldrig använda mer än 10% av mitt totala kapital i kreditplaceringar. Vidare så använder jag bara kredit till utdelande investeringar där årlig utdelning med god marginal täcker årlig lånekostnad. Dessutom lånar jag bara till stabila värdepapper. Högriskplaceringar är inte aktuellt, absolut ingen kredit till placeringar så som exempelvis fingerprint mm. Jag har ett helt dokument med regler för detta men tänker inte presentera alla dessa här. Det viktiga att poängtera är dock att du själv sätter dig ner och noga lägger upp en plan för dig själv.

Nu till det fina med kreditplaceringar. Vad jag gillar är att man kan få en väldigt fin hävstång på eget kapital. Jag skall här ta ett verkligt exempel på hur det kan se ut om man tar en kredit för att investera i Alerian mlp ETF via en Kapitalförsäkring.

Min räntekostnad för lån hos Avanza ligger på 3,76 %
Investerat belopp 25 151 SEK
Detta ger en årlig räntekostnad på 946 kr.
Avgift för KF tillkommer på ca 102 kr per år.
Totala kostnader per år: 1048 kr

I dagsläget har jag en yield på 11,72 % per år i Alerian mlp ETF på investerade 25 151 kr ger detta en årlig utdelning på 2950 kr.

Vinst på eget kapital (kostnad för lån & KF)
= 1902 kr per år = 181%

Skulle man sedan dra det ett steg längre och räkna in ränteavdraget på 30 % så ser det ut som följande.

Totala kostnader efter ränteavdrag: 764    (946*0,7)+102
Utdelning per år, samma som tidigare: 2950
Resultat efter ränteavdrag: +2186     (2950-764)
Avkastning på eget kapital efter ränteavdrag: + 286 %

Här är hävstångseffekten drastisk om man kollar på hur mycket utväxling man får på eget kapital. I reda pengar mätt blir det inte så mycket eftersom lånat kapital är relativt litet men om man tittar på det procentuellt så ser det extremt bra ut. Vill man sedan få mer effekt i pengar mätt så tar man ett större lån. Dock måste man vara medveten om att hävstångseffekten även kan verka åt motsatt håll. DVS går värdepappret ner i värde som du har kredit på så förlorar du pengar på andras pengar. Tar du lån på 100 000 och värdepappret tappar 20 % ja då får du ut bara 80 000 om du säljer men du måste fortfarande betala tillbaka 100 000. Alltså har du förlorat 20 000 + räntekostnaderna som du haft under lånets period. Detta är mycket viktigt att förstå för det är på denna punkt som lån till värdepappersinvestering kan få förödande följder.

Fördelen med att låna via att pantsätta/belåna sin sitt befintliga innehav hos exempelvis Avanza är att du inte behöver amortera. Du betalar själv tillbaka lånat kapital när du känner för det.

I mitt fall är jag mycket försiktig när det gäller att använda lån till värdepappersinvestering och jag vill uppmana alla som intresserar sig för detta att tänka igenom det mer än en gång. Jag är mycket långsiktig och kommer äga placeringarna under väldigt många år. Jag ser alltid till att min utdelningen från värdepappret täcker lånet med god marginal så att jag klarar exempelvis en räntehöjning eller en dollar sänkning (vid utländska utdelande värdepapper i USD). Skulle ekvationen ändå inte gå i hop kommer jag alltid ha möjlighet att lösa lånet och betala av skulden. Lånar man dessutom med superlånet på Avanza kan man få mycket bra ränta, bättre än den jag har men samtidigt så är det mer uppstyrt kring vad man får belåna och inte.

Ytterligare en fördel med att använda lånade pengar till investeringar är att jag kan öka avkastningen på mina befintliga "trygga" stabila innehav. Genom att tillsätta lånade pengar får jag en bra hävstång på eget kapital. Således behöver jag därför inte leta högriskplaceringar för att få hög avkastning utan jag kan välja stabila tråkiga bolag med låg risk och medelmåttig utdelning/avkastning. Genom att tillsätta lånade pengar får jag ändå bra avkastning på eget kapital i dessa placeringar. 

2 kommentarer:

  1. Hej! Tog ett sk hävstångslån på 24000:- hos Avanza mest för kul och för att jag är dålig på att spara till pension och bedömde att då tvingas jag i.a.f att spara en slant per år. Valde också mainstream-papper med medelrisk. Räntan äter en ju en liten del av den månatliga konsumtionen om man väljer att amortera av lånet, men pengarna sitter ju där de sitter den dagen lån/ränta är betalt. Och förhoppningsvis har de snittat minst 10 % i värde per år. Börsen har ju snittat ca 11%/år de senaste decennierna. Du skriver att du inte amorterar (eller att man inte behöver) och det måste man väl inte? Avanza är lite otydliga här!? Menar du att du låter hävstångseffekten helt betala lånet och sedan behåller du vinsten? Mvh Hans L

    SvaraRadera
  2. Hej, ja det är korrekt uppfattat, Avanza kräver inte att du amorterar på lånet, du behöver egentligen inte heller betala av räntan men gör du inte detta ökar ditt lån i storlek löpande på det kopplade kreditkontot. För min del så amorterar jag inte av lånet utan jag använder bara en del av årlig utdelning för att betala av den årliga räntan. Nästa år kommer jag få ca 13.000 i räntekostnader, alltså kommer jag ta en del av utdelningen och sätta in på kreditkontot så att jag återför dessa 13.000. Min direktavkastning är nu ca 5,6 % på eget kapital, så på 100 000 egna kontanter så får jag alltså 5600 kr i årlig utdelning. Min ränta som PB kund hos avanza är 1,71%, alltså 1710 kr, således gör jag en vinst på 3890 kr eller 3,89%. Den vinsten har jag sedan till dels levnadskostnader och dels till nyinvestering i portföljen. I nuläget använder jag alltså inte vinsten till att amortera ner skulden. Detta kommer jag göra först när jag närmar mig gränsen för överbelåning. ( med god marginal dock). PS se bara till att du inte blir överbelånad för då kan avanza tvångssälja delar av ditt innehav. I nuläget kan min portfölj backa ca 72% innan jag blir överbelånad.

    SvaraRadera