måndag 28 december 2015

Låt pengarna jobba åt dig

Vi lever i en kapitalistisk marknadsekonomi där det mesta går ut på att tjäna pengar för att konsumera på än det ena och än det andra. många gånger på saker som vi egentligen inte ens behöver. Alla vill tjäna så mycket som möjligt och företag försöker skapa behov hos dig för att du ska köpa deras produkter.

Det som många gånger har slagit mig är hur kan det vara så att alla människor i vårat moderna samhälle måste jobba 40 timmar i veckan för att få pengar att överleva för, med den teknik som vi har uppfunnit borde vi inte behöva jobba mer än några timmar per dag för att överleva. Kollar man på stammar som lever ute i Amazonas så "jobbar" de i snitt 3-4 timmar per dag för att få mat på bordet. Då med all den teknik vi har så är det ju högst förvånande att vi skall behöva jobba dubbelt så mycket som dem bara för att överleva.

För min egen del så kan jag tänka mig att jag hade varit lyckligare som person om jag levt som jägare i en stam ute i Amazonas helt utan det moderna samhällets krav. Nu bor jag dock i ett land där marknadsekonomi och kapitalism styr, säkert finns det bättre system som är mer rättvisa och som gör folk lyckligare men under min livstid så lär inte detta system ändras så vad man kan göra då är istället att anpassa sig efter systemet och försöka utnyttja dess fördelar istället för att falla offer för dess nackdelar.

För mig handlar det om att göra mig själv så oberoende som möjligt av aktivt lönearbete och istället låta mina pengar jobba åt mig. Istället för att jag hela tiden skall producera tjänster eller produkter för att få en inkomst vill jag verka mot att mina pengar jobbar åt mig. Jag vill kunna ta ett par veckor i Thailand och ändå veta att pengarna rullar in. För min egen del så har jag aldrig känt mig lockad av att göra karriär och tjäna extremt mycket pengar för allt som oftast har detta ett pris i form av tid. Visst hade jag velat så hade jag säkert kunnat utbilda mig och bli VD men det kommer knappast räcka med 40 timmars arbetsvecka och vad skall jag med så mycket pengar till om jag inte har någon tid att spendera dem på?

Jag har ofta haft svårt att känna mening i livet att jobba måndag till fredag, supa ner sig på lördagen och ligga bakfull på söndagen för att återigen gå till jobbet på måndag där denna process upprepas år in och år ut. Jag har behövt få ut något mer av livet för att känna mening, jag har behövt göra några längre resor, hitta på lite aktiviteter på min fritid så som tex klättring och fallskärmshoppning. Jag har också känt att jag bara velat ha tid att leva, att bara existera utan att ha några krav på mig. Sen kan jag förvisso avundas de individer som redan i skolan visste vad de ville göra, utbildade sig till detta och sedan jobbat med detta hela sitt liv. Dessa individer är ju perfekt anpassade för systemet, det är ju bara att gratulera, tyvärr är jag själv inte där. Att vara förnöjsam över sin situation lär vara den bästa försäkringen du kan få för att må bra och få leva ett friskt liv. För min egen del har jag dock haft svårt att känna mig nöjd med vardagen utan inslag av egen tid, fritidsintressen och resor i mellan åt. Tankar som dessa har fått mig att sträva mot att på något sätt få mer tid över till "mitt eget liv", jag vill inte sälja 40 h resten av mitt liv till en arbetsgivare som i bästa fall kommer tacka mig med en klocka när jag går i pension. Dessutom vem vet, kommer jag ens leva tills jag blir pensionär. Nä jag har istället velat göra små minipensioner under livets gång genom att jag åkt i väg på några längre resor där jag äger min egen tid helt fullt ut. De här resorna har krävt mycket jobb, slit och framförallt väldigt många dagliga prioriteringar på saker jag avståt för att istället spara pengarna till resan. Visst går det att göra så här, jobba några år och sedan åka till Thailand en tid och sedan hem igen för att jobba i hop nya pengar men i den bästa av världar hade det ju varit bättre om dina pengar löpande jobbade åt dig så att de gör din egen arbetsinsats onödig.

För min egen del tänker jag så här.
Jag vill äga min tid, jag vill inte ge bort 40 h per dag i resten av mitt liv till en arbetsgivare bara för att jag skall få mat på bordet. Jag vill ha mer makt i mitt liv genom att jag kan bestämma hur mycket jag vill jobba och med vad. Jag vill kunna bestämma vart i världen jag vill bo och Jag vill inte känna att arbetsgivaren sitter i en maktposition att säga upp mig och sätta mig i personlig konkurs om det skulle vara så att vi blir oense. Jag vill få mer tid över till att ägna mig åt saker jag älskar, saker som får mig att må bra och jag vill även ha mer tid över att umgås med människor jag tycker om.

Jag strävar inte efter att leva ett skrytliv där jag köper massa onödiga statusprylar. Jag strävar inte efter att bli miljardär och ha obegränsat med pengar. Nä jag är nöjd med ett sparsamt liv, ett enkelt liv men däremot vill jag äga min egen tid, det är lyx om något för mig.

Vidare så tänker jag även som så att jag hellre sparar kakan än äter upp den. Visst vore det fantastiskt kul att blåsa 100 000 kr, köpa allt man vill och resa men sen är pengarna slut. För min del så sparar jag hellre detta frö för att plantera på börsen. I början kommer trädet växt långsamt men med tiden så växer det allt snabbare och efter något år så kommer även frukten. Visst jag kan hugga ner trädet och sälja virket men då är framtida kassaflöden förstörda. Nej, hellre skördar jag frukten varje år. Vårdar jag trädet kommer jag säkerligen ha det resten av livet och desto större trädet blir desto mer frukt får jag för varje år.

Så för mig är det lätt, jag sparar hellre mina 100 000 och sätter dessa i ett utdelande värdepapper. I skrivande stund kan jag välja flera ETF:er som årligen delar ut 6-7% i direktavkastning, detta ger mig varje år 6000-7000 kr vilket ger mig 1-2 veckor i Thailand varje år, och detta i resten av mitt liv.

För mig är det ett lätt val, vad väljer du? Nedan kan du se vad mitt val resulterat i.

Med detta inlägg hoppas jag kunna inspirera några att få igång en utdelningsportfölj för att på sikt bli mer ekonomiskt fria. Små dagliga bort prioriteringar på saker du egentligen inte behöver och sparande av dessa pengar kommer i framtiden kunna ge dig glädje tillbaka flera gånger om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar